Президентът Румен Радев изпрати поздравителен адрес до Националното сдружение на общините в Република България за Деня на българската община и местното самоуправление.


Приемете сърдечните ми поздрави по случай 12 октомври – Деня на българската община и местното самоуправление, който тази година отбелязваме в обстановка на предизборна кампания и който честваме вече четвърт век, се казва в поздравлението.


Много опит и мъдрост натрупаха Вашите членове от създаването на организацията до днес. Природни катаклизми, пандемия, мигрантски натиск, демографски срив, обезлюдяване, регионални диспропорции, война, кадрови дефицит – това са едва част от предизвикателствата, пред които се изправяха и се изправят кметове, общински съветници, служители в общинските администрации, изтъква Президентът.


В своето приветствие той подчертава, че дългогодишните искания на НСОРБ за финансова децентрализация и повече правомощия при решаване на проблемите на местните общности е крайно време да намерят своето законодателно решение. Румен Радев обръща внимание, че бъдещо законодателно решение в тази посока ще съкрати пътя за осъществяване на мероприятия и политики, желани и нужни на гражданите, които стават все по-взискателни към упражняващите властта.


„Както и досега ще продължавам да подкрепям всяко усилие и инициатива на представителите на местното самоуправление и НСОРБ, които ще трасират път за дългосрочно устойчиво развитие и ще направят живота на сънародниците ни по-достоен и справедлив“, казва в поздравлението си по повод Деня на българската община и местното самоуправление Президентът на Република България Румен Радев.


„Вярвам, че и занапред ще бъдете близо до съгражданите си и ще откликвате на проблемите им. Непосредствената и неразривна връзка с тях е силата на местното самоуправление“, уверен е държавният глава.


Поздравителният адрес от Президента на Република България Румен Радев можете да видите ТУК