Софийската фирма “Фокс Лазер“ е новият собственик на “Металверк“ ЕООД в Ботевград. Инвестицията бе обявена официално днес пред български и чуждестранни партньори на двете компании. Гостите имаха възможност да разгледат базата в Ботевград, която се намира на територията на индустриална зона “Пластхим“. Сред поканените беше и общинското ръководство. 


“Търсим възможност за развитие. Идеята е да се работи по международни стандарти. Планираме да увеличим обема на работа, както и персонала, каза пред наш репортер Антоний Пихуров – управител на “Металверк“ в Ботевград. – Част от идеята на днешното събитие е “Фокс Лазер“ да покаже своята нова придобивка. Реално това означава, че двете компании се допълват – ние имаме някои производствени мощности, които те нямат, и обратно. Идеята е и техни, и наши клиенти да бъдат обединени и респективно обслужени по-добре. Основните ни контрагенти в чужбина са Германия, Австрия, Швейцария“, допълни той.  


“Фокс Лазер“ ЕООД е една от най-големите български компании, изпълнител на производствени поръчки, свързани с листо-обработката на метали с близо 25 години опит. В момента в компанията работят повече от 200 служители, разположени на приблизително 15 000 кв. м закрити площи.


“Фокс Лазер“ предоставя различни услуги, свързани с обработката на метални листове, като: лазерно рязане на листов и профилен материал, цифрово щанцоване и листоогъване, роботизирано, лазерно и ръчно заваряване и прахово боядисване на детайли. Целият процес е така организиран, че да бъдат предоставени завършени продукти за възложителите на фирмата.


“Фокс Лазер“ разполага с високотехнологични и в голямата си част автоматизирани цифрово-програмни машини и съоръжения. Тя обслужва български и чуждестранни компании, развиващи дейност в областта на енергетиката, агробизнеса,  опаковъчната, хранително-вкусова промишленост и фармацията, машиностроенето, увеселителната и гейминг индустрията. Всичко това е резултат и се случва единствено и само благодарение на опитния инженерен и производствен екип, който се развива и надгражда постоянно. 


В годините на своето развитие “Фокс Лазер“ получава все по-комплексни, включително и по-едрогабаритни задания от различни чуждестранни партньори. Това обаче изисква и различни компетенции, с каквито “Металверк“ разполага, а и предлага повече височина и пространство, с каквито “Фокс Лазер“ не разполага на работната си площадка в София.


Преди години “Фокс Лазер“ участва в запазването на това работещо българско предприятие, което австрийските му собственици бяха решили да закрият. Оттогава "Фокс Лазер" е в  партньорски отношения с дружеството и във връзка със стратегията си за развитие и растеж, реши да инвестира собствени средства в компанията “Металверк“ в Ботевград.


“Металверк“ добавя към компетенциите на “Фокс Лазер“ машинна обработка – ЦПУ фрезоване и струговане и нанасяне на течни покрития върху едрогабаритни детайли. С тези допълнителни процеси се постига все по-голяма завършеност и независимост на производството.


“Убедени сме, че обединени заедно, можем да надградим всяко едно от предприятията и така да добавим допълнителна стойност на продукцията за нас и за нашите партньори“, заяви Дако Лисичков - собственик и управител на “Фокс Лазер“.


Планът е удвояване както на произвежданите обеми на групата “Фокс Лазер“, така и на персонала в предприятието в Ботевград през следващите няколко години.