На специално събитие в Рудодобивния комплекс, гр. Етрополе, Елаците-Мед посрещна първия випуск с ученици от Професионална гимназия „Тодор Пеев“,  гр. Етрополе, които започват своето практическо обучение в реална работна среда.


Единадесетокласниците ще придобиват умения в рудодобивната и преработвателна компания по специалност – „Пътно – строителна техника“.


 


Учениците бяха приветствани от представителите на „Елаците-Мед” – д-р инж. Ивайло Николов, директор „Рудодобивен комплекс“, инж. Васил Шишков зам.-директор на „Рудодобивен комплекс“, г-жа Милена Христова, директор „Човешки ресурси“ и Даниела Горанова, ръководител „Набиране на персонал/обучения и квалификация”.


Директорът на комплекса д-р инж. Ивайло Николов се обърна към най-новите си колеги: „Добре дошли на нашата площадка. Успяхме да се подготвим да имате едни много добри условия на работа и най-важното нещо, което трябва да намерите е отговори на всички въпроси, които по време на вашето обучение в училище си задавате. А именно как се реализира вашата професия в реална работна среда? Това лично за мен, като ученик и като студент беше най важното нещо да разбера  как дадено нещо се прилага на практика и дали това, което уча и съм избрал, отговаря на моите очаквания за бъдещо и кариерно развитие като специалист.  Така че пожелавам ви с много знания и опит да намерите отговори на тези въпроси“.


 


Инж. Васил Шишков също поздрави учениците, като им пожела обучението да отвори много врати пред тях, за да намерят правилната посока за доусъвършенстване на познанията си. Той ги насърчи да бъдат енергични и да завършат своето обучение с желание и впоследствие да открият своя професионален път в „Елаците-Мед“.


 


Г-жа Милена Христова направи ретроспекция на дуалното обучение в „Елаците-Мед“ и отбеляза, че компанията си партнира към настоящия момент с две учебни заведения – ПГ „Златица“ и ПГ „Тодор Пеев“. „Сигурна съм, че пътят, който сте избрали е най-правилният. Тук днес са вашите ментори, които ще ви обучават през тези две години, избрали сме най-добрите в своите професии, които да ви обучават, не се колебайте да ги питате и да черпите знания от тях“, каза г-жа Христова.


 


Г-жа Даниела Горанова, която е ръководител на програмата за дуално обучение сподели: „За трета поредна година приемаме ученици от паралелки в  дуална  форма на обучение в Обогатителен комплекс на „Елаците-Мед“. Днес е стартът на програмата и в Рудодобивен комплекс. Изграждането на младите хора като специалисти, въоръжени със знания и умения, отговарящи на съвременното развитие на технологичните процеси и изискванията на производствената среда е в това обучение. Знанията, които получават дават възможност да оставим на работа 90 % от завършилите през 2023 година випускници.  


Във випускът, който ще завърши през 2024 година, отново имаме ученици, които постигат добри резултати в практическото си обучение в реална работна среда и още от сега изявяват желание да започнат работа след успешно приключване на  своето образование. Вярвам, че и при вас  с помощта на ръководството на училището и това на Рудодобивния комплекс, също ще се получи тази симбиоза между ученици, учители и ментори. Положените усилия накрая ще дадат добри резултати , с които да се гордеете. Искам да благодаря от мое име на наставниците, защото първата година за тях ще е малко трудна в стремежа да съчетават двете позиции - на професионалисти и наставници, но ви гарантирам, че те ще запалят във вас желание да усвоите професията и ще ви предадат техния опит“.


 


От страна на училището, директорът г-жа Десислава Найденова благодари на ръководството на Елаците-Мед за възможността да си партнират по проекта за дуално обучение.


 


„Ние искаме този ден да бъде тържествен не само за нас, но и за вас, защото сме отворени към това предизвикателство и вярваме че в това начинание, в което тръгнахме заедно преди 4 години ще има своето бъдеще и то ще бъде за доброто най вече на младите хора. За мен развитието на професионалното образование  е в дуалната система на обучение. В нашата област от 16 професионални гимназии ние бяхме 4-тата, която започна работа с ученици в дуална форма на обучение. Много от колегите директори не рискуват, защото се страхуват от предизвикателствата, които съпътстват взаимоотношенията между училище и работодател, но това е правилният начин да имаме едни подготвени млади хора, които да започнат работа веднага след завършване на своето образование“. 


 


Наставниците инж. Мартин Цаков, инж. Христо Батев, инж. Веселин Чиков и инж. Ивайло Александров също поздравиха младежите за избора им и ги насърчиха да имат стимул за нови знания и развитие.