Народните будители – светлият пример за нас – под това заглавие премина урокът по родолюбие в Общинска читалищна библиотека “Иван Вазов“. Инициативата е посветена на днешния празник – Ден на народните будители. 


Първите гости на библиотеката, които взеха участие в урока, бяха ученици от 11 “б“ клас на ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ и деца от детска градина “Иглика“ в Ботевград. По-големите разказаха на по-малките за живота и делото на книжовници, просветители, борци за национално освобождение, учени, културни дейци, съхранили морала и ценностите на страната ни през вековете - Паисий Хилендарски, Патриарх Евтимий, Васил Левски, Райна Княгиня, Христо Ботев, Стамен Панчев, Асен Златаров, Дико Илиев. 


Наред с имената на тези будители напълно заслужено бе отдадена почит на двама ботевградски учители – Симеонка Влайкова – заслужил краевед и заслужил гражданин на Ботевград, автор на множество краеведски публикации и книги за родния Ботевград, и Никола Близнаков – най-дългогодишен директор на Златаровската гимназия, заслужил гражданин на Ботевград, носител на орден “Кирил и Методий – I степен“, основател и председател на местния пещерен клуб, активен деец на движението за опазване на околната среда в Ботевградския край, автор на учебник по Обща биология, на редица педагогически и природозащитни статии, както и на стихове. 


Урокът продължи с игра за зрителна памет и наблюдателност. Тя бе предназначена за малчуганите, които с въодушевление и ентусиазъм се включиха в нея. Впоследтвие към тях се присъединиха и гимназистите.  


На финала възпитаниците на детска градина “Иглика“ изпълниха песен за народните будители:


“Да се знае, да се помни,


че България е жива,


на будителите скромни


българинът китка свива.“ 


По повод Деня на будителите, на втория етаж в музея е подредена изложба “Училищни символи и ритуали“. Тя е съвместна инициатива на  Исторически музей - Ботевград и Национален музей на образованието - Габрово.