27-годишният ботевградчанин Петър Цанов е сред първите 20 носители на наградата за доброволчество “Спасимир“.  


Петър е създател на младежка онлайн медия „Гласът на Ботевград“, която чрез оригинален подход, креативност и чувство за хумор разглежда злободневните проблеми на обществото. През 2020 г. успява да реализира дългогодишната си мечта за създаване на младежка платформа, която да дава гласност на актуалните социални и обществени теми сред подрастващото поколение. По повод първия рожден ден на медията е организиран концерт под наслов „Да подадем ръка на местните таланти“, като средствата, събрани от билети, са инвестирани в поредната полезна инициатива – „Седмица на талантите“. В рамките на събитието са организирани още конкурси за деца и тийнейджъри в различни сфери на изкуствата, спорта и науките, които се превръщат  в поле за изява на младите таланти. През 2022 г. и 2023 г. „Гласът на Ботевград“ организира и кампании в гр. Ботевград за набиране на средства за децата от SOS Детски селища в страната под наслов „Кабинка за прегръдки и целувки с кауза“. Петър и неговата медия се включват в още множество добоволчески иницативи през годините, сред които „Протегни ръка – Анатолий има нужда от твоята добрина“ и „Сподели Коледа“.


20 младежи са отличени с наградата за доброволчество „Спасимир“, учредена в памет на възпитаника на Геолого-географския факултет Спасимир Пилев (1989-2021).


Наградите връчиха организаторите на събитието проф. Климент Найденов, доц. Димитър Желев и гл. ас. Евгения Сарафова. Инициативата е дело на приятелите и колегите на Спасимир, които осигуриха и наградния фонд – Геолого-географски факултет, Географ БГ, Българско географско дружество, Издателство Клет България, Уикипедия (Жюстин Томс и Вася Атанасова).


Сред наградените са настоящи и бивши възпитаници на ГГФ, както и младежи от цялата страна, които със своята доброволческа дейност допринасят за по-добро и развито общество: Адем Хасанов, Алекси Георгиев, Асен Чакъров, Ваня Стойчева, Веселина Илиева, Виктор Цветанов, Георги Йорданов, Джерен Узунали, Елис Алиева, Ивайла Груйкина, Ивайла Желязкова, Ивайло Петров, Магдалена Димитрова, Мелиса Хасан, Мервин Ъшък, Николета Стойнова, Петър Цанов, Ралица Коларова, Светимира Петрова, Христина Проданова.


Повече за наградените може да прочетете тук!


Награда бе връчена и на семейството на Спасимир Пилев. Получи я неговият брат - Здравко Пилев.


Припомняме, че Спасимир Пилев бе един от основните двигатели на инициативата „Ботевград – първият Уикиград в България“. Тя бе осъществена през 2017 год. с участието на доброволци – десетки читалищни дейци, учители, ученици, граждани,  и институции – Община Ботевград, Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“, Исторически музей – Ботевград и други. И стана пример как благодарение на много хора, работещи заедно, могат да се получат отлични резултати. 


В рамките на тази инициатива бяха създадени над 150 нови статии в Укипедия, на над 10 езика, за исторически, културни и природни обекти, личности и събития в община Ботевград . Освен това бяха добавени над 1000 снимки, видео и аудио файлове. Творчеството на видния ботевградски поет Стамен Панчев също стана достъпно за интернет обществото. 


Благодарение на Спасимир Пилев, WikiBotevgrad придоби голяма популярност в други градове в страната, а също и в чужбина – на световни и регионални конференции в Берлин /Германия/, Кейптаун /Южна Африка/, Лвов /Украйна/, Тел Авив /Израел/ и други.


Преподавателят в Международното висше бизнес училище – гл. асистент д-р Десилава Алексова е описала инициативата УикиБотевград в книгата си за Чипровци. Всъщност Чипровци е вторият уикиград след Ботевград. Тя също присъства на церемонията по награждаването и от свое име подари на наградените по един брой от книгата си.