„Инж. Росица Итова поема управлението на натрупалото загуба от 25 млн. лв. "ВиК София" ЕООД. Решението за рокадата в ръководството на ВиК оператора, който предоставя услуги на територията на София област, е на Управителния съвет на "Български ВиК холдинг“ ЕАД” – това посочва в изявление до медиите председателят на Управителния съвет на холдинга Лозко Лозев.


Росица Итова е ВиК инженер с дългогодишен стаж във "ВиК София" ЕООД и един от утвърдените с експертизата си специалисти в сектора. Тя работи във ВиК оператора от 2000 г. до февруари 2023 г., като последните 4 г. е била главен инженер на дружеството.


Инж. Итова подаде документите си за вписване в Търговския регистър. Тя е строителен инженер по водоснабдяване и канализация от ВИАС със следдипломна квалификация по икономика и мениджмънт на ВиК сектора от УНСС.


„Ръководството на ВиК Холдинга разчита на нея за оперативен план за финансово оздравяване на оператора. "ВиК София" ЕООД едно от най-задлъжнелите дружества от структурата на "Български ВиК холдинг“ ЕАД. В периода, в който инж Иван Иванов е  управител,  негативният финансов резултат се задълбочава драстично. Към 30.09.2023 г. "ВиК София" отчита непокрита загуба в размер на 25,1 млн. лв., което е с над 35% повече в сравнение с непокритата загуба от 18,1 млн.лв. към 30.09.2022 г. За първото 9-месечие на настоящата година текущата загуба е в размер на 2,2 млн. лв.", се казва още в изявлението на Лозко Лозев.