На официална церемония, провела се на 30 ноември в Правец, бяха връчени ежегодните награди за образование на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България. Отличени бяха най-изявените и мотивирани представители на сдружението в 7 категории: “Учител на годината”, “Директор на годината”, “Училище на годината”, “Езиков център на годината”, “Отговорник на годината”, “STEM учител на годината” и “STEM проект на годината”. Връчена бе и специална награда на училището с най-добри резултати на престижното международно състезание по английски език Kangaroo Global Linguistics. 


Сред наградените е Цветанка Петрова – учител по английски език в ППМГ “Акад. проф. д-р Асен Златаров“ – Ботевград. Тя е отличена в категория “Отговорник на годината“ и си поделя второто място със своя колежка от Пловдив. 


“ППМГ "Асен Златаров" е член на Асоциацията на Кеймбридж училищата в България от тринадесет години. Ние работим с учебниците на издаделство Клет към Асоциацията по английски, испански, немски и руски език. Отговарям за избора и снабдяването на учебници по чужд език. Учениците от нашата гимназия се включват активно в ежегодните национални състезания по английски и немски език към Асоциацията, като завоюват призови места. През последните години все повече колеги избират учебниците на Клет в работата си в училище - история и цивилизации, човекът и природата, български език и литература, философия и т. н. На 15-ти ноември преподаватели от нашето училище се включихме като учители-будители в Дискусионна среща на учители от трите общини - Ботевград, Правец и Етрополе. Целта на срещата беше популяризиране на учебниците на Клет сред други колеги. Аз бях номинирана в категорията "Отговорник на годината" и спечелих второ място, като бях оценена от безпристрастно жури по предварително определени критерии“, сподели пред наш репортер г-жа Петрова.


Кандидатурите бяха оценени от четиричленно независимо жури, в чийто състав са: директорът на Национален STEM център - проф. Найден Шиваров, изпълнителният директор и член на Управителния съвет на Фондация “Заедно в час” - Траян Траянов, зам-директорът по учебната дейност на 129 ОУ “Антим I”, София - Надежда Николчева и Емилия Иванова - ментор в програма “Училища за пример” на Фондация “Заедно в час”. 


За Асоциацията на Кеймбридж училищата в България: 


Асоциацията на Кеймбридж училищата в България е създадена от издателство КЛЕТ България ООД, представител на Cambridge University Press, като доброволно обединение на училища, стремящи се към по-високо ниво на преподаване на чужд език. Асоциацията е организатор на най-голямото състезание по английски език Kangaroo 


Global linguistics, като до момента през него са преминали над 100 000 ученици. В асоциацията членуват 178 от най-добрите училища у нас, като тя е пример за изключително успешното сътрудничество между университетско издателство и училищно сдружение.