За първи път в гр. Етрополе се проведе коледно изложение „Тук има нещо“, организирано от Atelier art & design. В периода 08-10 декември 2023 г. във фоайето на НЧ „Тодор Пеев-1871“ бяха представени творбите на различни хора на изкуството от града. 


Организаторите Цветомир и Мая Ценови са отдадени изцяло на изкуството и именно поради тази причина решават да съберат своите съмишленици на едно място и да покажат творбите си. На коледното изложение етрополци имаха възможността да се насладят на уникалните творби на Весела Георгиева, която прави картини с вълна. Талантът й е оценен и наскоро получава и майсторско свидетелство от „Националната камара на занаятчиите“.


„Радвам се, че имах възможността да се включа в това арт изложение. Чувството е неповторимо да си сред свои съмишленици и в същото време да покажеш творбите си. Хората имат нужда от нещо различно, не само по Коледа и се надявам това изложение да се превърне в традиция“, сподели развълнувано г-жа Георгиева. Тя допълни още, че благодарение на изложението, творбите й се радват на завиден интерес, а който е пропуснал да си ги закупи на място, може да се свърже с нея в социалните мрежи.


Друг интересен участник беше Венка Цветанова, която представи ръчно изработени одеяла, изплетени с пръсти и играчки, направени на една кука с техниката амигуруми. Малките посетители бяха възхитени от творбите й.


Огромен интерес имаше към Пенка Василева, която отглежда и произвежда шафран. 


„Имахме малко парче земя, което се чудехме какво да правим и решихме да опитаме с така екзотичната, наричана още „Слънчева подправка“ шафран“, спомня си първите стъпки в отглеждането на екзотичната подправка г-жа Василева. 


„Главно участвам с шафран, това което е вторичен продукт също е изложено. Сапуни, в които има шафран, бонбони с белгийски шоколад и шафран и от тази година ракия с дъх на шафран. Като цяло идеята е да представя шафрана, за да бъде познат и разпознаваем. Искам да запозная съгражданите си с тази ценна билка шафран, защото той наистина е с изключително високи качества и показатели. Важно е да се знае, че се използва както във фармацията и козметиката, така и в кулинарията. Целта ми е по-скоро да представя самия шафран, а вторичните продукти са резултат от вече наш избор и въображение“, допълва още Пенка Василева. Всички, които искат да се сдобият с така полезната билка, могат да го направят, като потърсят г-жа Василева в социалните мрежи или на страницата на „Шафпол“. 


Пазарът за шафран в България все още е много труден. Самата билка, която е използвана и като подправка, все още е неразпознаваема за широката аудитория. 


За приказната атмосфера се беше погрижила д-р Гергана Михайлова, която беше подготвила коледна украса, изработена от тел, глина и текстил.


Имаше и превъзходни ръчно плетените шапки, ръкавици и чорапи от „РЪЧКОСРЪЧКОВЦИ“.


Марияна, която е представител на бранда „НАКИТ“ показа различни бижута от полимерна глина. Мария Петрова и Калоян Бушев пък зарадваха гостите с портретна живопис и скулптура.


Цветомир Ценов показа изключителните си мебелни и дървени творби. Гостите се възхищаваха на ръчно изработените мебели от масивно дърво и не спираха да проявяват интерес за възможността да си закупят и в бъдеще от тях.


Арт изложението „Тук има нещо“ се радва на голям интерес. Стотици жители на община Етрополе се любуваха на творбите на културните дейци. 


Организаторите Цветомир и Мая Ценови плануват изложението да се превърне в традиция, като целта им е да се популяризират творците от община Етрополе.


 


Текст и снимки: Сибила Кусева