В изпълнение на създадената организация за безпроблемно протичане на празниците от служители на 11-те районни управления в състава на областната дирекция са проведени работни срещи с представителите на местната власт за набелязване на съвместни мерки и действия за осигуряване на добър обществен ред и безопасност на движението. С фирмите, осъществяващи частна охранителна дейност в местата с очаквано струпване на големи групи хора или организиране на празнични тържества, са обсъдени начините на взаимодействие и пропускателният режим в охраняваните от тях обекти.


Засилено полицейско присъствие ще има в районите на големи търговски комплекси, коледни и новогодишни базари, църкви, храмове, манастири, автогари и жп гари. С административните ръководители и отговорниците на банки и небанкови финансови институции, търговски вериги, дружества, включително и такива, осъществяващи инкасова дейност, са обсъдени възможните рискове от престъпни посегателства, необходимостта от повишена бдителност и комуникация с полицейските структури за своевременно реагиране при възникнала необходимост.


Специално внимание е обърнато на собствениците и ползвателите на увеселителни заведения по отношение на техните задължения, свързани с охраната и пропускателния режим в обектите, действията им при струпване на посетители пред тези обекти, недопускане превишаване на определения допустим капацитет на заведенията, поддържането в изправност на аварийните и други изходи.


Предвидени са съвместни проверки на търговски обекти, питейни, нощни и увеселителни заведения, складови бази, борси, тържища и пазари съвместно с други компетентни държавни органи (Агенция „Митници“, НАП, ОДБХ, КЗП и др.) по отношение продажбата и/или съхранението на склад на акцизни стоки без бандерол, продажбата на наливен алкохол без установен произход, продажбата на алкохол на непълнолетни и документите за произход и срок на годност на предлаганите хранителни продукти.


Предвидени са специализирани полицейски операции, с цел повишаване сигурността на гражданите и безопасността на движението по пътищата, както и за ограничаване предпоставките за настъпване на пътнотранспортни произшествия. В дните с очакван интензивен трафик, по основните пътни направления на обслужваната територия ще бъдат разположени допълнителни полицейски екипи с цел контрол, регулиране и подпомагане на трафика.


За да сте подготвени за пътуване през предстоящите празнични дни, имайте предвид следните препоръки:


• Предварително да планирате пътуването. Непосредствено преди тръгване да се информирате за пътната обстановка и евентуално въведени ограничения.


• Не шофирайте уморени или след употреба на алкохол. Проверете редовността на документите на автомобила.


• Съобразявайте се с пътните знаци и маркировка, с въведените ограничения и метеорологичната обстановка.


• Уверете се в доброто състояние и подготовка на автомобила за движение в зимни условия. Проверете и личните си документи. При влошаване на метеорологичната обстановка не тръгвайте на път.


• При попадане в опасна ситуация първо сигнализирайте на тел. 112 и след това се свържете с близките си или се обозначете в социалните мрежи.