Министър Андрей Цеков: Скоростният път Ботевград-Мездра трябва да бъде завършен до края на 2024

Работата по строителството на скоростния път Ботевград-Мездра не е спирала и до този момент са извършени около 65% от строителните работи. Това заяви  Андрей Цеков, министър на регионалното развитие и благоустройството в Народното събрание, отговаряйки  на въпрос в парламентарния контрол на 12 януари.  По неговите думи до този момент са изградени всички пътни възли с изключение на пътен възел Дерманци.  Мостът над река Искър също е готов, отчете министърът. От юни досега се взривени около 1 милион кубически метра скална маса, а тунелите са изградени на 50 процента.
55% от стройността на строителството е изплатена на фирмите, съобщи още министърът.
Според него забавянето на изграждането на пътя не е заради лоша организация, а заради промяната в проектите, което бе направено в хода на строителството.
Според Андрей Цеков затруднението на пътуващите в тази част на България не може да се избегне, тъй като  няма възможност за алтернативен маршрут и се използват  по-заобиколни пътища.
27-километровият скоростен път Ботевград-Мездра ще бъде завършен до декември 2024 година, заяви от трибуната на Народното събрание регионалният министър. В реплика на отговора му  депутати се усъмниха, че това е възможно.