В Общинския съвет и общинската администрация е постъпило писмо от Агенция “Пътна инфраструктура, в което ги уведомява, че е изготвен проект за изменение на парцеларен план за обект “Модернизация на участък от път I-1 /Е 79/ Мездра – Ботевград. 


Проектът е одобрен със заповед 129 от 18 август 2023 год. на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Той засяга трайно 27 имота на територията на община Ботевград, в землищата на Ботевград, Скравена, Новачене и Рашково. Съгласно чл. 34а, ал. 5 от Закона за държавната собственост, когато при изграждане на национални обекти, за какъвто е обявен участъкът от път I-1 /Е 79/ Мездра – Ботевград, се засягат имоти – общинска собственост, те се прехвърлят безвъзмездно в полза на държавата по реда на Закона за общинската собственост. 


Съгласно чл. 7, ал. 2 от ЗОС, имотите и вещите – публична общинска собственост, не могат да се отчуждават и прехвърлят в собственост на трети лица. Поради това следва с решение на Общинския съвет да бъде променен характера на собствеността от публична в частна на засегнатите имоти и на части от имоти. Те са включени в Програмата за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, Раздел ХI – “Описание на имотите, които общината има намерение да прехвърли безвъзмездно в собственост на държавата“. Това се посочва в докладната, включена в дневния ред на днешното извънредно заседание на Общински съвет. Допуска се предварително изпълнение на решението, което ще бъде взето днес, тъй като републикански път “Участък от път I-1 /Е 79/ Мездра – Ботевград“ е обявен за национален обект по смисъла на Закона за държавната собственост и за обект с национално значение по смисъла на Закона за устройство на територията. 


Трасето на посочения обект засяга земеделски земи с начин на трайно ползване “пасища“ , “за местен път“, “за селскостопански горски ведомствен път“, “за друг поземлен имот за движение и транспорт“. 19 от имотите са в землището на Ботевград, 2 в землището на село Скравена, 3 в землището на Новачене и 3 в землището на Рашково.