Ремонтните дейности по главната улица във вилна зона „Зелин“ – „Асен Златаров“, ще започнат след като премине периодът на миграция на планинска жаба (Rana temporaria) до защитената местност „Мухалница“. Това съобщи кметът на общината Иван Гавалюгов на днешния брифинг с местните медии.


След като започнат дейностите по улицата в долната част, тя трябва да се затвори за движение на моторни превозни средства, като алтернативен маршрут ще се използва пътят, който минава покрай блатото в „Мухалница“.


„Трафикът по ул. „Асен Златаров“ е голям, което ще се отрази пагубно на пресичащите пътното платно в района на блатото жаби. Началото на миграцията на планинската жаба няма точна дата. Тя започва някъде в средата/края на февруари и началото на март, и трае около десетина-петнадесет дни. На този етап не предвиждаме да сложим по пътното платно някакви предпазни съоръжения, нямаме такава готовност. По-добрият вариант е да отложим малко стартът на ремонтните дейности по главния път или поне в частта, която ще налага използването на улицата покрай местността „Мухалница“ – поясни Иван Гавалюгов.