Уважаеми съграждани,


Уважаеми фенове на футбола,


Община Етрополе в продължение на години е основен спонсор на Професионален футболен клуб „Чавдар“ както чрез осигуряване на общинско финансиране, така и чрез предоставяне на съответните спортни съоръжения – общинска собственост. 


Новият кмет на общината инж. Владимир Александров и екипът му подкрепят тази практика и изразяват желание и готовност да продължат да оказват съдействие на клуба и да подпомагат развитието на местния футбол. 


Същевременно те носят и отговорността за начина на разходване на общинските финанси и за стопанисването на общинското имущество. В тази връзка няколкократно беше изискана информация от клуба относно начина на изразходване на предоставените от общината средства, но въпреки настояването от страна на кмета, до момента такава информация не е надлежно предоставена.  


Липсата на яснота за начина на разходване на общинските финансови средства от страна на сегашния управителен съвет на футболния клуб е причината за намалените средства за футбола в проектобюджета на Община Етрополе. Поради това че общинското финансиране е основно приходно перо на Професионален футболен клуб „Чавдар“, със започването на футболния сезон възникват редица въпроси относно бъдещето на футболен отбор „Чавдар“. Припомняме, че през последните месеци няколко футболисти напуснаха отбора, като една от причините е неизплатени заплати. В същото време смятаме, че футболът в една община не трябва да е основен приоритет и най-голямо разходно перо. Освен това, клубът е напълно частна структура, която има възможността да търси и други спонсори, така че да не разчита основно на общината да финансира неговата дейност. 


За решаване горните въпроси се състояха две срещи между кмета на община Етрополе инж. Владимир Александров и представители на Сдружение „Професионален футболен клуб Чавдар“ и Футболна академия „Христо Стоичков“. На нея бяха обсъдени текущите проблеми и необходимостта да се изгради доверие между ръководството на клуба и новия кмет на общината чрез създаване на прозрачност и отчетност на изразходването на средствата на сдружението. Кметът разясни на футболистите и треньорите, че отборът, а също така и школата няма да се закриват, а ще се развиват. Инж. Александров също така препоръча на ръководството на сдружението да бъдат предприети по-сериозни стъпки за намиране и на нови спонсори на футболния клуб, като по този начин да бъде осигурено допълнително финансиране на футбола и същевременно да се облекчи общинския бюджет като се даде възможност публичните средства на данъкоплатците да се инвестират в социални, здравни, културни и образователни дейности и за повишаване стандарта на живот.


Източник: Община Етрополе