Днес етрополци почетоха годишнината  от гибелта на Левски с възпоменателна церемония пред Морената с паметна плоча на Апостола. Официални гости на събитието бяха: зам.-кметовете на Община Етрополе инж. Ивайло Георгиев и Паолина Цанова, председателят на Общински съвет - Етрополе Боряна Керемидска, депутатът Марин Маринов. Бяха дошли кметовете на селата от общината, служители на общинска администрация, ръководители на образователни и културни институции, общественици, деца от етрополските детски градини и граждани.


 


Приветствено слово произнесе директорът на професионалната гимназия „Тодор Пеев”  Десислава Найденова, като припомни живота и делото на безсмъртния син на България:: „Нека всеки носи в себе си частица от вярата и идеалите на Апостола! Нека никога не забравяме неговите послания, които са безсмъртни! Поклон, дълбок поклон пред най-великия син на България!“ Тематичен рецитал, в който прозвучаха стихове за Левски изпълниха ученици от ПГ „Тодор Пеев“, гр. Етрополе. Със скланяне на глави и минута мълчание в памет на героя, присъстващите се поклониха пред паметта на величавия българин.


Венци и цветя в знак на признателност пред саможертвата на Васил Левски бяха положени от името на: кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров и председателя на Общински съвет – Етрополе г-жа Боряна Керемидска, от представители на политически партии, от ръководствата на „Геотехмин“ АД и „Елаците МЕД“АД, от колективите на всички училища в общината, НЧ „Тодор Пеев-1871“, Историческия музей, РК „Традиция“ и др. 


До безсмъртното дело на Апостола се докоснаха и сърчицата на децата от детските градини, които също положиха своите цветя.


 


По инициатива на Община Етрополе 151-годишнина от гибелта на Апостола бе почетена и с образователен филм, който се завъртя във всички училища, детски градини, културни и социални институции на територията на общината, включително на централния градски площад.