Както информирахме, вчера временно беше отворено за движение трасето между Ботевград и Мездра. Това се прави с цел да бъдат ремонтирани най-тежките компрометирани участъци от алтернативните пътища, по които се отклонява трафикът заради изграждането на високоскоростния път. Новото трасе между Ботевград и Мездра ще бъде затворено отново през април, когато ще започне вторият етап на строителните дейности. 


Наша проверка днес показа, че в малка част от трасето движението се осъществява и по четирите ленти. На места то е само в едната лента, освен това преминава и по стария път. Неравности и дупки по старите участъци не липсват. Почти по цялото продължение на трасето има ограничение на скоростта - 50 км/ч, което масово не се спазва.


При следващото затваряне на пътя се очаква да бъде завършен мостът при врачанското село Горна Кремена, откъдето ще се насочи тежкотоварният трафик към Видин, за да не се прави големият обход през Плевен. По думите на председателя на УС на АПИ инж. -  Йорданов, окончателно Мездра - Ботевград ще бъде готов в края на 2025 година, когато трябва да бъде завършен и последният пътен възел при Ботевград.