Стихотворението “Феномен“ на Светла Бенчева е включено в тазгодишния сборник “Нарисувай ми любов и вино – 5“ на издателство “Лунна светлина“. Сборникът излезе от печат в средата на този месец. Освен любовна лирика, книгата съдържа разкази за любовта на автори от различни краища на страната. Към словесните творби има илюстрации – дело на професионални и самоуки художници.


Сборникът беше представен онлайн, като към участниците беше отправна предварителна покана да прочетат своите творби по време на виртуалното събитие. Тази възможност бе предоставена и към автори, които не участват в сборника.


Светла Бенчева е член на Дружество на литературните творци “Стамен Панчев“. Тя има издадени самостоятелни стихосбирки, сред които са “След бурята“, “Фолклорна приказка“, “Обувки за стоножката“ и други. Нейни творби са публикувани в редица поетични сборници и в местния печат.


През 2021 год. Светла Бенчева беше един от финалистите на конкурса “Българска апева“. За нея акд. Маргарита Каменова казва: “В своите стихове успява да съчетае лиричната поезия и социалните мотиви. Тя умее в красиви слова да предаде чувствената наслада от красивите неща в живота – музиката, танца, любовта – този “извор на радост“ и, разбира се, към живота, дори когато “слана попари радостта й“.“


С любезното съгласие на авторката публикуваме стихотворението,  включено в сборника “Нарисувай ми любов и вино – 55“:


Феномен


Защо моят поглед, обсебен от флирт,


за влюбени птици тъжи


и лишен днес от радост,


като техен екскорт,


в душата извиква сълзи?


Слепец за морето — не вижда как с шепот


към брега устремена вълна,


уханна на амбра, с бял грохот и екот


страстно прегръща брега.


А дъхът във гърдите, отчаяно зноя,


в бездиханна отмала събра.


За реалния свят и моя в прибоя —


обичта си остана съдба!


 


Отново ме буди спомен греховен,


препил неразумно с блаженство —


в сърцето ми властно сълзите зарови


и остави Любов за наследство!