Геотехмин, Елаците-Мед и Сдружение „Арлекин“ продължават проекта „Да направим филм“ 


Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД и Сдружение „Арлекин“ продължават партньорството в проекта „Да направим филм“. След успешната реализация на проекта през 2023 г., в който децата от община Етрополе представиха видеа за основни професии в минната индустрия, тази година фокусът ще бъде върху професиите от дуалната форма на обучение. За тях ще бъдат направени три късометражни филма.


Ученици от ПГ „Тодор Пеев“ заедно, със своите ментори от Елаците-Мед, ще разкажат в кадър за професиите монтьор на транспортна техника, оператор на автогрейдер и оператор на багер. Отговорните роли на режисьор, сценарист, оператор и монтажист са поверени на децата от СУ „Христо Ясенов“. 25 деца от двете училища вече започнаха практическите обучения в Комплекс „Етрополия“. 


Десислава Найденова – директор на  ПГ „Тодор Пеев“ представи екипа, който ще създаде кинолентите и сподели, че тази година, за пръв път в рудник в Елаците-Мед децата ще проведат учебна практика на територията на комплекса.


„Убедена съм, че и тази година ви предстоят още предизвикателства. Пожелавам успех и на тазгодишните ви начинания и дано да имате следващи проекти, в които да се включим“, сподели Мила Манчева, директор на СУ „Христо Ясенов“.


По време на първото обучение преподавателите от НАТФИЗ доц. Юрий Дачев и д-р Росица Младенова и оператора от БНТ Олег Жаблянов, помогнаха на учениците в първите им стъпи в колективната работа над филма. Запознаха ги с основите на писането на сценарий, операторското майсторство и поведението пред камера.


Г-жа Яна Бенчева главен график в БНТ представи най-съвременните софтуери за графичен дизайн и постпродукция и демонстрира, как изкуственият интелект улеснява работата при създаването на един филм.


Вдъхновението от „Да направим филм“ мотивира Венцислав Павлов ученик по специалността Пътностроителна техника в ПГ „Тодор Пеев“ и той вече няма търпение да зададе въпросите си към специалистите в Елаците-Мед АД. Към проекта тръгва с положителни емоции и очаква са се пребори с някои от страховете си като например да говори пред камера. „Искам да се запозная с нови хора и да науча нещо ново“, сподели Венцислав.


Християн Василев от СУ „Христо Ясенов“, който за втори път участва в инициативата като оператор, сподели, че тази година очаква да е още по-забавно. Радостен е, че с екипа от „Да направим филм“ са създали нова кинолента, представяща коледното тържество в тяхното училище. Филмът се състезава за награда в конкурс организиран от първата детска интернет телевизия „Аз мога, аз знам“.


В началото на месец март предстоят обучения в ПГ „Златица“ за участниците от района на Средногорието.