Д-р Росица Младенова: Благодаря на проф. дтн инж. Цоло Вутов и Група ГЕОТЕХМИН, че дават възможност на учениците от Етрополе да се докоснат до магията на киното


„Включих се в проекта, защото ми е интересно да видя на какво сме способни и какво ще направим. Избрах си да бъда сценарист, защото искам да разчупя човека срещу мен с въпроси“ – това е мечтата на Пламен Василев от ПГ „Тодор Пеев“, Етрополе. От професиите в Елаците-Мед той е избрал да отрази професията на шофьор на тежкотоварен камион, защото смята, че би могъл да работи това. Младежът е част от инициативата „Да направим филм“ на Геотехмин и Елаците-Мед, която се осъществява съвместно със Сдружение „Арлекин“.  


В проекта участват 10 деца от училищата в Етрополе. В Комплекс „Етрополия“, след практическото обучение по операторско майсторство, монтаж и звук те отговориха в какви професии ще се изявяват в киното – оператор, монтажист, сценарист, продуцент, осветител и т.н. Проектът ще им даде възможност да се докоснат до магията на филмовото изкуство, ще научат интересни факти как се прави филм и накрая ще реализират собствена продукция - късометражни филми за професиите IT специалист, маркшайдер, геолог, шофьор на тежкотоварен камион и оператор на челен товарач в Рудодобивен комплекс на Елаците-Мед АД. Обучението водят режисьорът д-р Росица Младенова и операторът Олег Владимиров. На практическото обучение присъстваха и преподавателите, ангажирани с подготовката на децата за инициативата – Десислава Найденова, директор на ПП „Тодор Пеев“, Петя Георгиева, преподавател от СУ „Христо Ясенов“ и Ирена Илиева, преподавател в ОУ „Христо Ботев“.


„Много ми е интересно. Искам да опитам да снимам с професионална камера. От професиите в Елаците-Мед ми е интересна тази на оператор на челен товарач“ – споделя Даниел Нинов от ПГ „Тодор Пеев“, Етрополе, от паралелката по Пътностроителна техника. 


По време на практическото обучение се включи онлайн Даниел Чипев, съгражданин на учениците, журналист, директор на дирекция „Новини“ в националната телевизия и един от водещите на „По света и у нас“ и приветства създаването на проекта. „Сега ще имате шанс да правите интересни и професионални неща, да снимате по оригинален начин, въздействащо, така че да направите не само много лайкове, но и голямо впечатление, когато показвате видеата на вашите приятели и съученици“ – обърна се той към учениците. „Винаги трябва да се опитвате да намерите добра история, защото в правенето на филми и снимането на репортажи това е най-важното. Трябва да намерите история, сюжет, интересни хора, това, което ще направи впечатление на вас и на всички, на които искате да споделите история. Най-важното е да експериментирате и да рискувате. Така се получават най-добрите и интересни видеа“ – окуражи той младите таланти.


„Включих се, защото искам да обогатя знанията си, да науча и да направя нещо ново и да подобря предишните си знания. Избрах си да бъда помощник-режисьор. От професиите в Елаците-Мед бих искал да карам голям камион“ – сподели Марин Ботев. Велина Григорова от СУ „Христо Ясенов“, Етрополе обясни защо се включва в проекта. „Най-много ми е интересно снимането. От професиите в Елаците-Мед си избрах геолог, защото това ме влече.“


„Избрах си да стана монтажист, да обработвам филми и интервюта“ – разкри плановете си Йоан-Марин Пенков на 16 години от СУ „Христо Ясенов“, Етрополе. „Интересно ми е, това го правя от дълго време. Работил съм за училището, правил съм различни монтажи, а в момента помагам за YouTube канала на моя брат. От професиите в Елаците-Мед за тези, които знам, са ми интересни багеристите и шофьорите на тежкотоварните камиони, защото управляват много големи машини, колкото къща“ – е впечатлен той. 


„Изказвам своята благодарност на проф. дтн инж. Цоло Вутов и Група ГЕОТЕХМИН, че дават възможност на учениците от Етрополе да се докоснат до магията на киното. Всеки един голям творец като Любомир Стайков и много други оператори и сценаристи са започнали от школите“ – каза д-р Росица Младенова в своето приветствие към участниците в проекта. „Ние очакваме да обогатите своите знания не само в областта на киното и телевизията, но и в професиите, за които ще правите филми“ – пожела тя на участниците. „Вашата задача е много отговорна. Вие трябва да направите филм, който да представите на фестивала, да го защитите пред публика и да накарате всички, които го гледат да харесат разказа за професиите, които са в основата на вашата драматургична линия на филма“ – ги напътства тя. 


Готовите филми ще участват в международния конкурс за младежко изкуство „Арлекин“.