Врачанският окръжен съд произнесе осъдителна присъда за подсъдимия И. А. Той бе признат за виновен в това, че на 28.11.2022 г. към 1.10 ч., движейки се по главен път Е-79 от Ботевград към Мездра, в района между селата Люти дол и Ребърково, при управление на товарен автомобил "Рено Мастер", като е нарушил Закона за движение по пътищата и правилника за прилагането му, по непредпазливост е предизвикал катастрофа и е причинил смъртта на К. К.


Подсъдимият И. А. нарушил правилата за движение пресичайки единичната непрекъсната линия – "М1", с която на пътните превозни средства е забранено да я застъпват и пресичат, предприел маневра "изпреварване" в нарушение на чл.42, ал.1, т.2 ЗДвП – след като е подал сигнал да се убеди, че има видимост, свободен път на разстояние достатъчно за изпреварване и че може да заеме място в пътната лента пред изпревареното пътно превозно средство, без да го принуждава да намалява скоростта или да изменя посоката на движение и нарушавайки чл.42, ал.2, т.2 ЗДвП – когато при изпреварване навлиза в пътна лента, предназначена за насрещното движение, да не създава опасност или пречки за превозните средства, движещи се по нея, по непредпазливост е предизвикал катастрофа с правомерно движещия се в своята лента лек автомобил "Фолксваген Кади", управляван от К. К., при което е причинил смъртта му.


По искане на подсъдимия и неговата защита делото се проведе по реда на съкратеното съдебно следствие – глава 27, чл.371, т.2 от НПК. Подсъдимият И. А. призна изцяло фактите, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт и се съгласи да не се събират доказателства за тях. При този ред на разглеждане на делото, законът задължава съда да намали наложеното наказание с една трета. Наложеното наказание на И. А. след редукцията е две години „лишаване от свобода“, чието изпълнение е отложено за срок от три години. Съдът също лиши И. А. от правото да управлява МПС за срок от три години, считано от влизане на присъдата в законна сила. Той ще заплати разходите, направени в досъдебното производство.


В това съдебно производство не бяха предявени граждански искове от пострадалите.


Мотивите към присъдата ще бъдат изготвени в законоустановения срок.


Присъдата на Врачанския окръжен съд не е окончателна и може да се обжалва и протестира в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.