Община Ботевград и Общинско предприятие „Туризъм“ проведоха среща с директорите на основни училища в община Ботевград. Целта бе да се обсъдят възможностите в Общинска почивна база „Боженишки Урвич“ за провеждане на зелени училища, еднодневни екскурзии и прояви с образователна и развлекателна цел за учениците от община Ботевград. На срещата присъстваха представители на ръководствата на седем от осемте основни училища в общината. Единствено от ОУ „Васил Левски“ Литаково нямаше представител, като вероятната причина, че в момента се провежда конкурс за длъжността „директор“.


В началото на срещата кметът Иван Гавалюгов съобщи, че повод за организиране на срещата е отчетът на ОП “Туризъм“, който бе внесен за обсъждане на последното заседание на Общинския съвет, което се проведе на 29 февруари. “Но за да бъдем коректни, през 2016 година направих такава среща, на която  оментирахме темата. Ефектът беше много минимален, като се изразяваше в ползването на базата само от  едно училище  - в Новачене, или в Литаково, не си спомням в момента. Мисля, че от 2023 година е последното писмо, което ОП “Туризъм“ изпрати до училищата. Но със сигурност писмата не са най-добрата комуникация, доста формално изглежда. Отчитам и нашия пропуск в случая – на Общината и на Общинското предприятие, че не сме провели една такава среща, на която да обсъдим отново възможностите, които базата предоставя и как можем да адаптираме нещата така, че да станат наистина интересни и полезни за учениците “, каза той и допълни, че възможностите на базата са ограничени откъм материалната част, тъй като разполага с 40 легла, но пък е разположена на хубаво място, сред живописна местност близо на Ботевград. Според кмета, при желание и добра организация много деца, по съответния график, могат да я посетят, като идеята е да им се предложат различни варианти на отдих, съчетан с образователен процес. 


Освен до средновековната крепост Боженишки Урвич, в близост има изградена екопътека до Липнишките пещери, маршрути между Скравена, манастира “Свети Николай, конната база в селото и Урвишка поляна, между Урвишка поляна и Чекотинския манастир, между Боженица и Своде, покрай реката, и други, които са маркирани и обозначени и могат да бъдат включени в една добре организирана програма, която да е полезна за децата. Налице е и възможност за запознаваме с местни занаяти и традиции. Това посочи още Иван Гавалюгов, давайки пример със занаятчиите от Боженица, които ежегодно организират пленер на занаятите в селото.  


Градоначалникът подчерта, че ще бъде направен такъв туристически продукт, на който цената да е само разходно ориентирана, т. е. да се покриват само разходите, без да се генерира печалба, което ще облекчи родителите. Той посочи, че не се изключва възможността посещенията да бъдат организирани по класическия вариант, за който си има ясна разписана наредба, според която зелените училища се организират чрез лицензиран туроператор. “Тази форма не е проблем, общинско предприятие “Туризъм“ ще има ангажимента да комуникира с туроператор, който може да предложи “Боженишки Урвич“ като туристическа услуга, ще се спазят всички правила и изискания на наредбата и съответно на Министерството на образованието и науката. 


„Друга форма, която не се включва в тези изисквания, е, че общините могат да организират отдих на деца и ученици в собствени почивни бази. По аналог неотдавна Община Ботевград провеждаше лагери на морето с ученици от основните училища по предложение на ръководството на съответното училище. Това вече няма да е зелено училище“, обърна внимание кметът Иван Гавалюгов.


По време на дискусията ръководителите на основните училища изразиха желание и готовност за съвместна работа с ОП „Туризъм“. Присъстващите директори се обединиха около предложението общинското предприятие да им предостави оферти за посещения. 


Ръководството на ОП „Туризъм“ се ангажираха до дни да изготви няколко варианта на пакетни оферти.