Почти всички спортни клубове присъстваха на срещата, организирана от общинското ръководство. Тя се проведе вчера в зала “Ботевград“ и продължи повече от два часа. 


Поводът за срещата беше желанието на повечето спортни клубове да се направят необходимите корекции в сега действащата Наредба, по която Община Ботевград отпуска средства за тяхното подпомагане. 


“Тъй като вече има гласуван бюджет и предстои разпределение на тази средства, беше крайно време да се направи актуализация на Наредбата. Разбира се, преди да бъде внесена за гласуване в Общинския съвет и съответно да бъде публикувана за обществено обсъждане, каквато е процедурата, направихме работна среща с клубовете, за да уточним кои аспекти и части в самата Наредба, и най-вече критериите в нея, към които те имаха аргументи, да бъдат променени.


Срещата беше доста конструктивна и ползотворна. И най-важното – предложените от общинската администрация промени се възприеха от болшинството представители за разлика от настоящата Наредба. Промененият вариант по-добре се възприема, тъй като до голяма степен успява да унифицира критериите на иначе доста разнородните спортове, които се практикуват в Ботевград. Стремежът ни беше критериите за оценка да са такива, че да не облагодетелстват едни, а да ощетяват други. Така че със задоволство мога да обобщя, че на тази среща, може да се каже, постигнахме разбирателство какви трябва да бъдат промените, дори в голяма степен - конкретика. Естествено, че процедурата изисква публикуване на проекта за Наредба в съответните срокове, в които заинтересованите страни могат да направят своите предложения, и на сесията на Общинския съвет в края на месец март съветниците да гласуват съответните промени, като най-вероятно в текстовете на Наредбата ще присъства, че разпределението на средствата през 2024 година ще включат новоизменените критерии за оценка и точкуване“, съобщи по време на днешния брифинг с медиите кметът Иван Гавалюгов. 


“Разпределението на средствата се прави въз основа на данни от предходната 2023 год. Така че на практика, такива са желанията и очакванията на повече клубове, разпределението ще се направи съгласно вече влезлите в сила изменения. Считам, че те, до голяма степен, ще удовлетворят техните виждания за доста по-справедливо и по-адекватно отразяване на резултатите от дейността, най-общо казано, на спортните клубове в община Ботевград. Това беше и целта на вчерашната среща“, допълни той.