По повод Международния ден на спорта за развитие и мир, отбелязван на 6 април, Посолството на Франция в София и Френският институт в България организират „Щафетна обиколка на света“. Това е 24-часово състезание по бягане, което се провежда във всяка страна по едно и също време (от 09:00 ч. до 10:00 ч.). Посолства и местни власти, участващи в инициативата „Terre de jeux“ и намиращи се в различни часови пояси, си предават щафетата, която да обиколи Земята за един ден.  


Днес Щафетната обиколка на света премина през България. Френският институт отправи ново предизвикателство към всички училища и университети в България: всички участници да изминат разстоянието между България и Франция, което по въздух се равнява на 1878,89 км!


ПГПЧЕ, заедно със стотици участници от цяла България, се включи в предизвикателството, прие щафетата от Бахрейн и след това я предаде на Германия и Екваториална Гвинея, за да отпразнуват заедно наближаването на Олимпийските и параолимпийските игри в Париж през 2024 г. След  приветствието на френския посланик Френският институт стартира щафетата за всички участващи български училища, свързани чрез видеоконферентна връзка. С това второ мероприятие в месеца на Франкофонията ПГПЧЕ се включи с над 400 участници (учители и ученици) в щафетното бягане и всеки пробяга своите 100м в подкрепа на инициативата! Всеки участник получи подаръци за участието си.


1917, 01 km !!!! Това е разстоянието, което изминаха ученици и студенти от цяла България на "Щафета около света" 2024! Истински впечатляващ резултат! Предизвикателството е изпълнено!