С атрактивна демонстрация на етрополските кукери на центрания площад в гр. Етрополе започна тазгодишното честване на Сирни Заговезни. Празникът е познат още като Прошка и е последен ден преди Великденските пости. Организаторна събитието са Община Етрополе и НЧ „Тодор Пеев-1871”.


Духът на празника поведе пъстрото карнавално шествие към местността „Братската могила”, където се състоя същинската част по пресъздаване на традицията. На кмета инж. Владимир Александров се падна честта ритуално да запали с факла големия огън, който ще  прогони зимата и злите сили. Събитието уважиха също заместник- кметовете Ивайло Георгиев и Паулина Цанова, служители на общинска администрация, общински съветници и множество граждани.


Звънът на кукерските чанове и тъпаните ехтеше надалеч и разтърси пространството с пречистваща енергия, която гони злото и призовава доброто. Празникът продължи до тъмно с танци, песни и хора в изпълнение на Танцов ансамбъл „Балканска младост“, ЖВГ „Димана”, МВГ „Ветерани”, ДВГ „Звездица”, Народен оркестър и певецът Веселин Павлов. Участие в празника взеха и членове на РК „Традиция”.


Разиграни бяха и останалите ритуали, свързани със Сирни Заговезни като „хамкане”, въртене на оратници, пукане на пуканки и прескачането на огън за здраве. За всички участници и гости имаше билков чай, вино, баница и халва.