Британски учени разгадаха още една тайна на глобалното затопляне. Те изясниха, че за последните 30 г. рязко се е повишила влажността на Земята.

Това е един от главните фактори за промяна на климата на планетата, не по-малко сериозен от постоянното изхвърляне на газове с парников ефект в атмосферата, отбелязва агенция "Новости".

Получава се затворен кръг. Колкото по-висока е температурата, толкова по-големи са изпаренията и толкова по-високо е равнището на влажността, а влажността създава парниковия ефект, който отново повишава температурата.

Именно затова, посочват учените, климатичните промени на Земята се ускоряват, което неизбежно ще доведе до мощни стихийни бедствия.

Ако не бъдат взети спешно мерки, още през следващите години човечеството го чакат наводнения, суши и унищожителни урагани. Все по-често ще вали, а климатът ще стане по-горещ.

Учените смятат, че влажността ще се повиши най-вече в тропическите райони. За последните 30 г. влажността на въздуха в приземните слоеве се е увеличила с 2.2%. Значително по-висок е този показател и над повърхността на Световния океан.

При общо затопляне на климата с 1 градус по Целзий влажността ще се увеличава с 6%. По-високата влажност оказва отрицателно въздействие върху хората.

При по-висока влажност съществено се влошава топлоомбена на човешкия организъм.

Повишаването на влажността, а също и парниковите газове са резултат от дейността на хората.

Позовавайки се на температурни прогнози на Международната комисия по изменение на климата учените предвиждат, че към 2100 г. влажността на планетата ще се увеличи с 24%.