Лятото ще бъде запомнено с температурни рекорди и невиждано топене на ледовете. Тези на арктическата ледена шапка достигнаха неотчитан досега минимум - 4 милиона и 100 хиляди квадратни километра, по данни на НАСА, със 70 хиляди по-малко от последното рекордно свиване отпреди пет години.

Климатичните препирни за ролята на човека в глобалното затопляне се изострят. А петролът бележи нови ценови рекорди и тласка танкерите и нефтените платформи все по на север към обетованата територия на ледовете. Бясната надпревара за природните богатства под дъното на Северния ледовит океан навлиза в решителен етап. Никой не знае къде е финалът и с колко ще се повиши нивото на океаните и моретата тогава.

Едва ли някой иска да разбере на практика и какво ще се случи, ако глобалното затопляне изтъни до гола скала ледената покривка край Южния полюс, коментира БНТ. Последните проучвания сочат, че утаечните пластове под ледовете на Антарктида са заредени със същинска климатична бомба - много по-голяма от метана и въглеродния диоксид в полузамръзналата тундра на Сибир. Всъщност – десет пъти по-голяма, твърдят авторите на изследване според което, ако топенето я задейства, атмосферата ще се загрее рязко и климатичният модел на Земята ще заприлича на сценарий от фантастичен филм с много катаклизми.

Фантастичното решение, предлагано от група учени, на пръв поглед изглежда толкова абсурдно, колкото и климатичната ситуация. Идеята е да се впръсква морска вода под високо налягане в ниските слоеве на атмосферата. Образуваната по този начин облачна пелена ще действа като щит против слънчевото греене и ще намалява затоплянето на горния воден слой. Не бива да забравяме, че климатът се определя не толкова от порцесите на сушата, колкото от тези в океаните, напомнят учените.

Никой от 25-те автори на изследването не смята, че намесата в подобни процеси е шега работа. Но всички гарантират, че опитите на ограничена площ ще бъдат напълно безвредни с уговорката да не се провеждат от частни компании, а от международни организации.