Община Етрополе, която  участва в надпреварата за титлата „Община #БезОтпадъци 2024,  отбеляза Световния ден на рециклирането – 18 март с редица събития. Организатор на Месец на рециклирането е сдружение BG Бъди активен, с подкрепата на Кока Кола и партньори Асоциация на производителите на безалкохолни напитки в България, ЕКОПАК България АД и Национално сдружение на общините в Република България – НСОРБ. Дейностите са част от кампанията „Искам да съм полезен…Рециклирай ме!“. 


В СУ „Христо Ясенов“ бяха проведени еко уроци на тема „Да рециклираме заедно!“ с всички ученици от начален етап. В Зелената класна стая децата изгледаха презентация, включваща основните правила за разделно събиране на отпадъците. Те проявиха своята креативност и ангажираност към темата като рисуваха и оцветяваха с цветовете на контейнерите за събиране на отпадъци на ЕКОПАК България.


С рециклирането като първа стъпка на отговорно поведение към околната среда се запознаха и учениците от 1 до 4 клас на ОУ „Христо Ботев“, гр. Етрополе. За повишаване на знанията им за начините за опазване на природата, разделното събиране на отпадъци и ползите от това за обществото допринесоха игрите с карти от изцяло рециклирана хартия, както и забавленията с „Морски шах“ и „Не се сърди човече“.


На Световния ден на рециклирането посветиха своя специален празник  малчуганите от Детска градина „Еделвайс“. По атрактивен начин те демонстрираха познанията си за разделното събиране на отпадъците, за да накарат страдащата планета Земя да се усмихне. Кулминацията на празника бе модно дефиле с костюми, изработени от отпадъчни материали. По зелената пътека преминаха красиви принцеси и феи, момичета и момчета с народни носии, приказни и филмови герои, рицари, роботи и какви ли не странни същества.  Всички ги обединяваше една и съща кауза – да запазим нашата планета чиста и приветлива. Родители, деца и учители са впрегнали целия си творчески потенциал и умения, за да се пресъздаде една истинска еко приказка. 


Официален гост на празника бе зам.-кметът на Община Етрополе Паулина Цанова. Тя поздрави децата и целият колектив на Детска градина „Еделвайс“ и благодари за техния принос  във връзка с участието  на Община Етрополе в приятелската надпревара за Еко Отговорна Община на България 2024. „Именно в тази ранна възраст е изключително важно да се изгражда култура за опазване чиста околната среда. Мисията ви е изпълнена. Тук имаме едни отговорни деца, които знаят как да събират отпадъците разделно и да се грижат добре за нашата планета.“, заяви зам.-кметът.


А посланието на децата  е повече от красноречиво:


 „Чуйте нашата поука-


да разделяме боклука,


за да бъде всичко леко,


всеки трябва да живее еко!“