В сряда, 20 март, Телевизия Ботевград ще излъчи първа част от филма за Швеция. Той е част от половинмесечната ни лятна екскурзия в Скандинавия през 2023 година. Филмчето започва веднага след емисията Новини, която е от 20.30 ч.

В тази първа част ще започнем с кадри от третия по големина град в Швеция - Малмьо и неговите забележителности.



След което по средата на 600-км път до столицата Стокхолм ще спрем в невероятно красивото градче Грена. Той е известно най-вече като родно място на изкусителните захарни бастунчета, които повече от един век се радват на изключителен интерес не само в Швеция.



Разходката ни в столицата Стокхолм ще започне с внушителната сграда на кметството, в която всяка година се връчват Нобеловите награди. Веднага ще се прехвърлим в най-старата част на Стокхолм - Гамла стан, с разходката ни по нея ще завърши тази първа част.



В предстоящия втори епизод ще продължим да се любуваме на красивата столица на Щвеция, разположена на 14 острова и известна като Северната Венеция.

Ще посетим някои от най-известните музеи на остров Юргорден, сред които този на трагично потъналия кораб Васа, както и първия етнопарк на открито Скансен. Ще спрем и пред Кралския дворец, за да видим смяната на караула.