По повод празника Тодоровден, на   март /събота/, в Исторически музей – Правец ще бъде открита гостуващата изложба “Нестинарството – българската магия с огнена жарава“ на Регионален исторически музей Бургас. Откриването ще се състои от 10:30 часа.


Нестинарството е един от най-интересните обреди в България, единствен по рода си, съществуващ от много векове само в България. Нестинарството – така наречено “ходене върху жар с боси крака” се ражда още преди Христа, като езически ритуал изпълняван от древните траки. С танцуване върху жарта, изпаднали в транс, те посрещат настъпващото лято, възхваляват името на бога Слънце, който носи със себе си огъня, те го молят да ги дари със здраве, успех и плодородие през годината.


Нестинарската обредност обхващала почти цялата територия на югоизточна Тракия, като това включва: България - Странджа планина (село Българи, с. Кости, с. Резово, с. Бродилово и др.), Турция (Бунархисар) и Гърция (Кости, Агио Яни, Ургас и др.). 


Вярва се, че огънят, който се пали, гони злите духове, болестите и нещастието, пречиства и опрощава греховете на присъстващите на обреда, като ги прави по-силни и по-спокойни. Нестинарите пренасят на ръце през жаравата болни, за да се излекуват, деца и млади - за дълголетие. Когато гайдата засвири и тъпанът закънти, заиграват и нестинарите. Сякаш някаква невидима сила ги води. С играта си те пречистват себе си и общността. Общуват с Бога и светците чрез езика на огъня. Нестинарството е древен езически обичай, а християнството го свързва със Св. Константин и Св. Елена. Отричано и гонено, то е живо и днес.


Изложбата „Нестинарството – българската магия с огнена жарава“ ще бъде на разположение на посетителите на Исторически музей – Правец до 31 май.