Празникът започна в 10 часа пред църквата „Св. св. Козма и Дамян“, където отец Петър отслужи водосвет за здраве и благополучие. Малко след това се проведе и празнично шествие по улиците на Скравена с участниците в надбягванията. Те бяха предвождани от Литаковската духова музика.


Официалното откриване на празника се състоя пред входа на бившето ТКЗС, където организаторите бяха подготвили празнична програма. В нея взеха участие самодейните състави от местното читалище.


В конските кушии участваха само включилите се в шествието, регистрирани коне и техните стопани. На трето място в надпреварата се класира кон Бойка с ездач Косто Николов. Втори бяха кон Кахел с ездач Николай Николов. Първо място в Конските кушии си извоюваха кон Вихър с ездач Васко Иванов. Конете бяха наградени с овес, като победителят получи най-голямо количество - 120 кг. и венец, а на стопаните бяха връчени грамоти.


Имаше и специален подарък за децата, подготвен от Конна база „Здравец“. На отделна поляна ги чакаха вълнуващи демонстрации с коне, безплатна езда, стрелба с лък, съчетани и обогатени с традициите, съпътстващи празника на конете.


В същото време се проведоха и детски щафетни игри с участието на ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий“ – Скравена. Тук победител не беше излъчен, защото резултатите на двата отбора бяха абсолютно равни. За награда те получиха по една торта.


Тодоровден в Скравена завърши с още една забавна и оспорвана надпревара - търкаляне на кръгла бала сено на определено разстояние за време. В състезанието се включиха 17 двойки - мъже. Най-бързи в тази игра, с време 01:08, бяха Николай и Ангел, които получиха грамоти и балата, която търкаляха. 


Тази година грамота за „Най-красив кон“ получи кобилата Елвира със собственик Петър Петров. Грамоти за „Най-атрактивен костюм“ получиха - Бранислава Георгиева - водач на празничното шествие, Емил Николов и Ивелин Николов.


Организацията и празничната програма бе подготвена от Инициативен комитет, Кметство Скравена и Народно читалище „19-ти февруари – 1906“.