Деветото издание на инициативата „Мартенски дни на изкуства“ започна с творческа среща с поетесата Десислава Цветкова. Домакин на събитието беше Общинска читалищна библиотека „Иван Вазов“. Десислава Цветкова гостува за първи път на ботевградската библиотека през 2019 год. Завръща се отново с най-новата си стихосбирка “Синьо дихание“. 


Както вече сме писали, Десислава Цветкова е с ботевградски корени. Сред присъстващите бе и нейната майка Росица Цветкова, която е родена в Ботевград. С нескрито вълнение тя разказа накратко за живота в Ботевград по времето, когато нейният баща Петър Дилов е кмет на града /декември 1944 год. – юни 1949 год./. Също така беше представена информация за него, подготвена от Исторически музей – Ботевград. Г-жа Цветкова показа и снимки на своя баща. Петър Дилов е роден в Радотина, завършва Орханийската смесена гимназия, педагогически профил, и известно време учителства в Литакова. Завършва право в Свободния университет. Участва в обществения живот на родния край. Активно се занимава с читалищна дейност. През петте години на своето кметуване полага грижи за развитие на образованието и предучилищното възпитание. 


“Той канеше много известни личност, Спомням си сина на Асен Златаров, който идваше често и нас. Баща ми боготвореше науката и книгите. Читалищната дейност беше в душата му. На обществени начала беше секретар на читалището. Всеки ден след работа отиваше в читалището. Самият той пишеше стихове. Майка ми, която беше учител по литература, също пишеше. Радвам се че и моята дъщеря обича поезията и пише стихове.  


„Синьо дихание“ е седмата поетична книга на Десислава Цветкова. Първото представяне на стихосбирката е организирано в Унгарския културен институт. Според авторката да пишеш – това не е умение, с което превъзхождаш другите, а една дарба, която идва като благословия. Това е “Синьо дихание“ за нея - вдъхновение и връзка с Бог. Това каза при откриването на събитието главен библиотекар Людмила Чудомирова и допълни: “Деси ни гостува преди пет години. Оттогава запазихме много мили спомени и добро приятелство.“. 


Десислава Цветкова благодари на всички, дошли на представянето. “За мен е чест, че отново съм при вас“, каза тя. За себе си сподели, че една от стихосбирките й е на английски език и се продава в Брюксел. Нейни стихове се публикуват редовно в английското списание Интернешънъл таймс, спонсорирано от Пол Маккартни “То е десидентско, разчупено списание. За мен е чест, че когато им изпратя мои стихове на английски, те ги публикуват“, сподели още тя.


Десислава Цветкова живее в Брюксел от 2013 год. Член е на Асоциацията на българите в Белгия. Тя е сред организаторите на фестивал на книгата, който се провежда там всяка година. В този фестивал гостуват много издателства и автори от България. Заедно със свои приятелки - Мая Трифонова и Живка Ганева, издава книга с превод на български автори на английски език. 


В края на срещата Десислава Цветкова прочете няколко стихотворения от новата си стихосбирка. “Не пиша любовна поезия, а по-скоро философска, с различен поглед върху живота“, сподели тя.  


Симеон Ангелов – зам.-председател на дружеството на литературните творци “Стамен Панчев“ и член на Съюза на българските писатели, поздрави авторката с най-новото си стихотворение “Компас“.