Посоченият за служебен премиер Димитър Главчев обяви кои министри е избрал за служебния кабинет, а лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков нарече състава на правителството "наглост и обида". Малко след това представителите на ПП-ДБ напуснаха срещата на "Дондуков"2.


За първи път президентът Румен Радев провежда обявяването на състава с консултациите с парламентарно представените партии в 49-ото Народно събрание.


Провеждаме днешните консултации в изпълнение на новите редакции в Конституцията. За първи път правя консултации с всички партии едновременно и заради Конституцията, и заради отговорността, коментира Радев в началото на срещата.


"Обществото очаква час по-скоро яснота за служебното правителство и датата за изборите. Затова и провеждам консултациите в присъствието на предлаганият от мен кандидат за служебен премиер Димитър Главчев, за да може да се изпълни едно от условията. А именно - Народното събрание, чрез тези консултации, да е част от процеса по съставяне на служебно правителство, за което ще трябва да носи съответно и отговорност. В този смисъл е напълно естествено да получите още на този етап информация лично от господин Главчев, а не от медиите", обясни държавният глава.


Той отбеляза, че БСП не присъстват на консултациите. "Заявките за опозиционност не означават липса на отговорност", подчерта президентът. 


Радев благодари на Главчев, че обявява състава на кабинета един ден по-рано, и беше категоричен, че не се е месил в избора на служебни министри.


"Стремял съм се в кабинета да попаднат експерти, да има приемственост и да е политически балансиран. Основната задача на служебното правителство ще бъде да гарантира честни избори. Това обаче не означава, че ще спре да работи в другите области. Европейският път на България ще бъде следван", заяви и Главчев, представяйки състава на служебното правителство:


Людмила Петкова - служебен финансов министър;


Калин Стоянов - служебен вътрешен министър;


Виолета Коритарова - служебен регионален министър;


Ивайло Иванов - служебен социален министър;


Атанас Запрянов - служебен военен министър;


Ивайло Ценов - служебен министър на външните работи;


Мария Павлова - служебен правосъден министър;


Галин Цоков - служебен министър на образованието;


Галя Кондева - служебен здравен министър;


Найден Тодоров - служебен министър на културата;


Петър Димитров - служебен министър на околната среда и водите;


Кирил Вътев - служебен министър на земеделието;


Георги Гвоздейков - служебен министър на транспорта и съобщенията;


Петко Николов - служебен министър на икономиката и индустрията;


Росен Карадимов - служебен министър на иновациите;


Владимир Малинов - служебен министър на енергетиката;


Валентин Мундров - служебен министър на електронното управление;


Евтим Милошев - служебен министър на туризма;


Георги Глушков - служебен министър на спорта.


След представянето на министрите думата взе лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков, който заяви, че представеният състав на служебния кабинет е "наглост и обида".


"Един служебен кабинет има цел да постигне безпристрастни избори, където купеният вот да бъде ограничен максимално. Изборът на Калин Стоянов е провокативен и обида в опит да се прикрие зависимости на този кабинет. Той е ярка политическа фигура, която се свързва с ГЕРБ, няма собствено мнение. Изборът на този вътрешен министър показва абсолютна наглост", подчерта Петков и отбеляза, че ако Георги Гвоздейков приеме поста на транспортен министър, ще бъде изключен от ПП.


Ден по-рано - по време на срещата с ръководството на ЦИК, държавният глава заяви, че Главчев ще бъде готов със състава на правителството до края на деня, и затова кани и него на срещата с партиите.


Радев връчи папката миналата събота, а Главчев имаше срок до утре, за да подбере равноотдалечени, по думите му, експерти за служебни министри.


За първи път президентът ще проведе едновременно с това и консултации с парламентарно представените партии в 49-то Народно събрание от 9:30 часа, както повеляват последните конституционни промени.


Днес се очаква да узнаем и кога президентът ще насрочи изборите и дали те ще бъдат 2 в 1, каквато позиция защити той вчера на срещата с ЦИК. От комисията обясниха, че са в състояние да организират едновременното провеждане на национален вот за парламент и на европейски избори.