Парламентът отхвърли кандидатурата на неврохирурга проф. Николай Габровски за премиер, номиниран от ГЕРБ-СДС.


Така изобщо не се стигна до приемане на структурата на правителството и състава на Министерския съвет.


Професорът беше подкрепен за премиер със 113 гласа "за" от ГЕРБ, ДПС и "Български възход", срещу номинацията му бяха ПП, БСП, "Възраждане", ДБ и независимият Явор Божанков, общо 125 "против".  Игри с кворума нямаше.


228 депутати се регистрираха за заседанието, продължило три часа. 


В пленарната зала присъстваше и служебният кабинет, поканени бяха и номинираните за министри в редовно правителство с мандата на ГЕРБ. 


Номинираният за премиер Николай Габровски заяви, че не иска да "се хвърлим в пропастта на поредица от избори".


"България днес е не просто пред кръстопът, а пред пропаст, обърна се към депутатите Габровски. Моето желание беше да се откъсем от тяснопартийното, конфронтацията. Такъв е кабинетът, който ви представих - от хора, които са професионалисти и са готови да работят още от първия ден. "Твърденията за голям шанс със следващ мандат са спекулативни. Най-голям шанс има тук и сега", категоричен беше Габровски. Той направи сравнение с политическата ситуация у нас през 1923 г. - "избори след избори, след избори". 


И завърши представянето на мотивите си да приеме номинацията и приоритетите на евентуалния кабинет с притчата за двете майки на едно дете, които отишли при цар Соломон и призива "Да живее България!".