Фолклорни песни и танци, стихове, багри и много настроение в центъра на Ботевград по повод днешния празник Лазаровден и утрешния - Цветница.


„Пъстър хоровод“ - така бе озаглавен празничният традиционен концерт на Народни читалище “Христо Ботев“ с участието на: Детски танцов състав „Орханийче“, Танцов състав „Ботевградска младост“, Танцов ансамбъл „Ботевград“, деца от Младежки театър „Карнавал“ и певиците Десислава Младенска и Анна Горанова. 


Православната християнска църква посвещава днешния ден на Лазар, когото Иисус Христос възкресил на четвъртия ден след погребението му в знак на благодарност за проявеното от него гостоприемство. Според средновековните писания Лазар живял 30 години в строг пост и въздържание и бил провъзгласен за първи епископ на град Китион на остров Кипър.


Лазаровото възкресение станало непосредствен повод за смъртната присъда на Спасителя. Затова именно от най-дълбока древност било установено случилото се да се спомня преди началото на Страстната седмица (Седмицата на Христовите страдания). 


В IV век Лазаровото възкресение се считало за общоцърковен и тържествен празник. 


На Лазаровден църквата отбелязва с празнична литургия възкресението на Лазар, както и паметта на свети мъченик Лазар Български, измъчван и убит на 23 април 1802 г.


По традиция на Лазаровден се откъсват зелени върбови клонки, които ще красят вратите на следващия ден — Връбница (Цветница).