Ян Амос Коменски (1592 – 1670) е велик чешки педагог. Той е ненадминат за своето време педагогически мислител и писател. Коменски е автор на много педагогически съчинения.
Обстойна разработка Коменски дава на принципа за природосъобразност. Чрез този принцип стига до идеята да разглежда човека като част от природата. Правилното извършване на възпитателната работа според него е възможно, само ако тя е съобразена със законите, които господствуват във външната природа. Човекът е част от природата и се подчинява на всички съществуващи в природата закони. Развитието му, а оттук и неговото възпитание, стават също така в съответствие с тези закони.
Неговата идея днес са прегърнали много млади хора от Европа.
Партньори по здравословен начин на живот по Програма „Ян Коменски” втори ден гостуват на Етрополе.
Този проект е тригодишен. Първата година-обмяна на рецепти, които са традиционни за различните народи; втората-традиционни детски песнички и игрички, а сега-известни приказки и приказни герои от всяка държава.
След вчерашните срещи им в СОУ “Христо Ясенов” групата замина из страната за запознаване с известни забележителности. Днес те имаха среща с кмета на Общината инж.Богомил Георгиев. Той ги запозна с Етрополска община-историческо минало, икономика, инфраструктура, както и с переспективите и проектите които се разработват за развитието на града и общината.
След срещата гостите посетиха манастира, музея и Арнаудовата къща.