Авторът  на „Мамник", „Вълчи разкази” и „Пермафрост”  Васил Попов бе  последният автор, който се срещна с читатели по време на първото издание на „Алея на книгата” в Ботевград и бе своеобразен финал на културното събитие. Гостуването му е по покана на Филип Зуберски,  инициатор за провеждането на „Алея на книгата”.


„Признавам, че това бе мой личен избор и първият автор, който исках да гостува в Ботевград” – сподели Филип Зуберски, който бе и водещ на срещата с читателите тази вечер.
Романът на Васил Попов „Мамник” е безспорно литературно явление. Първо спечели популярност като аудиосериал, а след това и като книжен роман.


„Мамник” трудно може да бъде характеризиран жанрово. В него се  смесват хорър, фентъзи, любовна история, крими. „Всичко това  допринесе всеки един от читателите да намери нещо за себе си. Тя не е само страшна книга. Вътре има любовна история, известна доза хумор, исторически момент, фантастика и успя да обхване по-широк кръг от читатели – споделя  Васил Попов. –Обикновено ми казват: „Аз не обичам фентъзи, но „Мамник” ме хвана и го прочетох до край.”. Аз смият не очаквах такъв успех”- признава Васил Попов, когото наричат българският Стивън Кинг. „Веднъж бях в една книжарница и казах, че търся нещо в стила на Стивън Кинг. Човекът ми даде „Мамник” и каза – това е книгата, която търсите. Обещах му да я прочета!”.


„В сюжета става въпрос за едно село в Трънския край, което е блокирано заради нарастващите случаи на коронавирус. Наблюдавайки и гледайки новините, си помислих – какво би станало, ако в едно село, блокирано и изолирано, се появи нещо, което е по-страшно от самия вирус? Винаги съм искал да творя, да пиша книги, които разкриват малко познати страни от българския фолклор. А пък мамник е точно такова създание от родния фолклор, което е по-малко познато. И ми се искаше да го изкарам така наяве. Защото според мен това е начинът, ако искаме да възобновим интереса на хората към позабравените иначе същества от фолклора ни” – разказа Васил Попов.

Малцина знаят, че Васил Попов  е еколог по образование, занимава се с фотография, а детската му мечта е била да стане режисьор. Започнал е да пише още на 17 години, но ... на немски език, защото по това време е ученик в езикова гимназия в София. Първия си конкурс печели в Австрия.
След „Мамник” на пазар се появи и вторият му роман „Пермафрост”. Терминът означава „Вечна замръзналост” и действието се развива на Антрактида. „Исках да напиша нещо, което е ориентирано към наука – просто исках да имам история, в която да има герои, които малко повече се занимават с наука” – сподели Васил Попов.


„Повечето от писатели са интроверти. Обичат самотата. Аз обаче се стремя да скъся дистанцията между читател и писател. За мен тези директни срещи и разговори са много важни. Опитвам се да говоря с читателите като с приятели, това е най-сладкото и най-естественото нещо” – сподели още той.


Пред ботевградските си почитатели Васил Попов съобщи, че пише продължение на „Мамник”, но героят в него няма да бъде птицата мамник, хранеща се от човешка болка, а друго същество.


„Мамник” предстои да бъде екранизиран.  В момента се работи по сценария, проектът е на Българската национална телевизия, а сериалът ще бъде режисиран от Виктор Божинов – сподели пред ботевградчани писателят Васил Попов.