По повод 140 години читалищна и библиотечна дейност, Общинска читалищна библиотека "Иван Вазов", Ботевград подарява на учениците от община Ботевград мотивационни семинари „Аз уча, аз мога, аз вярвам, аз знам!“,  с голямата българска актриса и вдъхновителка Гергана Стоянова. Те се провеждат на 13 и 14 май.


Нейната житейска философия изповядва, че процесът на самообучение и самоусъвършенстване продължава цял живот. Артистичната природа на Гергана Стоянова е изтъкана от множество таланти, устремени към красивото, смисленото и вдъхновяващото – на сцената и в живота. От детската ѝ мечта да стане учител, до настоящото ѝ призвание като актриса, пътят ѝ е осветен от достойнствата на всички нейни учители – Личности, чиито уроци помни със сърцето си. От родното ОУ „Христо Ботев“ в кв. „Долно Езерово“ (Бургас) и Техникума за дизайн на облекло в морския град до ВИТИЗ и настоящите семинари „Аз уча, вярвам, мога, знам“, които я срещат с ученици в цялата страна. 


С нескрит интерес ученици и учители станаха част от вълнуващото преживяване, наситено с много любопитни разкази, хумор, забава, случки с поучителен край и атрактивни практически занимания, с образователна насоченост за учениците.


Основната цел на семинара „Аз уча, вярвам, мога, знам“ е да провокира децата да откриват и използват своите възможности по най-успешния начин; да разкриват качествата си и всеки ден да научават по нещо ново; чрез споделянето на опита на популярни личности от малкия и големия екран, децата да разберат, че неуспехите са жизненоважни за постигане на поставените цели.


Тези семинари предоставят на учениците от Ботевград една нова алтернатива на начин на мислене, мотивира ги към действия, дава насоки и учи на умения за целеполагане, последователност и успешен път за реализация на мечти.


Всеки ученик получи и специално създаден от Гергана Стоянова бележник- пътеводител по човеколюбие, ученолюбие, природолюбие, жизнелюбие, свободолюбие, родолюбие, културолюбие и любознание, в който да записва свои идеи, нови вдъхновяващи истории, български рекорди на популярни и значими личности, нови думи, вдъхновения, мечти и други.


Очарователната актриса с ентусиазъм разказа на децата своите ученически спомени. Сподели с тях личната си формула за успех – четене, труд, спорт и поставени цели. Увери ги, че с техните емоционални срещи, те ще осъзнаят колко е важно да са любознателни, упорити и дисциплинирани. Да определят заедно правилата, които не бива да нарушават като граждани на Република България. Тя им вярва и се надява, че в училище растат чудесни млади поколения. Такава е силата на творческата енергия и любов, увери Гергана Стоянова.