В здравеопазването има ресурс, но партийни структури се опитват да го овладеят, заяви кандидат-депутатът и водач в листата на “Продължаваме Промяната - Демократична България” в 26-ти МИР София област д-р Александър Симидчиев по NOVA NEWS.


“Това, което виждаме последните няколко години и последния парламент, е, че има люшкане, защото в здравеопазването има много ресурс и различни партийни структури се опитват да го овладеят. Така правят поредната центрофуга и не позволяват хората с качества да останат на позициите си и да управляват системата”, заключи той.


Един от големите успехи на д-р Симидчиев в изминалия 49-и парламент е приемането на Национална здравна стратегия до 2030 г. “Тя беше отхвърлена от колегите в Здравната комисия, но с разум и разговори успяхме да постигнем консенсус. Тя ще ни помага да се грижим за децата и внуците си", заяви известният пулмолог в предаването "Твоят ден“. 


“Доплащането в здравеопазването трябва съществено да се намали. Това може да стане чрез електронизиране. Ефективна политическа промяна се прави само с широка подкрепа. Без такова разбиране трудно малка партия може да направи нещо съществено”, добави д-р Симидчиев.


По думите му ясната крайна цел не може да бъде компонент на противопоставяне, а работещо правосъдие, образование и здравеопазване. "Управлението трябва да бъде базирано на ясни приоритети, справедливост и подреденост по сектори с баланс на властите", заяви кандидатът за народен представител от София-област.


Като приоритет на страната той постави и електронизацията, с която може да се проследяват процесите за стабилно и устойчиво управление на здравеопазването. 


Д-р Симидчиев призова хората да помислят за бъдещето си и да гласуват на парламентарните избори на 9 юни. “В политиката има едно универсално лекарство за политиката и то се нарича избори. Но в медицината имаме едно изказване - разликата между лекарството и отровата е в дозата. Когато ние прекалим с изборния процес ние всъщност отблъскваме хората, които казват “няма смисъл да гласувам, то е едно и също”. Това руши демократичния процес”, каза той.


“За хората, които имат желание да имаме предвидимо европейско бъдеще могат да гласуват с номер 14. Хората достатъчно ме познават, но за тези, които не ме познават - има достатъчно смислени хора в нашите листи. Но 14 е едно число, с която може да гласувате за едно устойчиво бъдеще и за хора, които няма да изневерят на обещанията си”, добави той.


Купуването и продаването на гласове е престъпление!