Както вече сме информирали инициатор на дискусията за създаване на кабинет за неотложна помощ е хирургът д-р Петър Анастасов, който е общински съветник. В дискусията на 16 май участваха няколко лични лекари, лекари от болницата и представители на ръководството на община Ботевград. Не стана ясно защо не присъстват представители на Спешна помощ, въпреки че създаването на кабинет за неотложна помощ се облекчи именно тяхната работа, тъй като в момента те са единственото място, където в почивните дни и нощно време търсят всички пациенти, независимо дали са спешни случаи или не.


Неотложен кабинет може да бъде регистриран от сдружение на личните лекари, които могат да се редуват и да дават дежурства в него, може да бъде създаден и към общинската болница, както и да бъде регистриран от медицинско или друго юридическо лице, което да поеме организацията на дейността и да сключи договори с лекари и медицински сестри.


В момента личните лекари получават от здравната каса по 14 стотинки за всеки пациент от листата им заради това, че осигуряват обслужване 24 часа в денонощието. По време на дискусията те заявиха, че са готови да тези средства да отиват за финансирането на неотложен кабинет, стига някой да организира мястото и дейността му. Участниците в срещата бяха категорични, че тези средства са недостатъчни, ако няма финансова подкрепа от общината. От своя страна кметът Иван Гавалюгов призова лекарите да проучат добри практики в други градове, където има разкрити кабинети за неотложна помощ. Също така да се направи финансов разчет за разходите на подобен кабинет. Иван Гавалюгов добави, че общината ще подкрепи финансово разкриването на кабинет за неотложна медицинска помощ. Според него на този етап най-подходящият вариант е неотложният кабинет да бъде разкрит като звено към общинската болница. Именно болницата трябва да сключи договори с лекари и сестри, които поемат дежурствата.


Срещата завърши с уговорката, че дискусията ще продължи с конкретни идеи, които да бъдат обсъдени.