Шестото издание на фестивала за късометражен филм  на английски език ще се проведе на 1 юни 2024 г. от 17:00 ч. в читалището в гр. Правец, България, под патронажа на г-н Румен Гунински - кмет на Община Правец. Читалището се намира на пл. "Тодор Живков" 4 . Събитието е БЕЗПЛАТНО и всички са добре дошли!


Филмовият фестивал в Правец ще  представи филми,  продуцирани от ученици от цялата страна. Те предварително изпращат филмите си, които имат продължителност 3-4 минути и творчески вплитат поне три от списък с двадесет конкретни предварително обявени елемента. Всички изпратени филми ще бъдат представени на фестивала, а филмите-победители ще бъдат обявени по време на събитието. Учениците се състезават за следните награди: “Най-добър филм”, “Най-добър сюжет”, ”Иновация от ново поколение” , „Борис Николов - най-добра кинематография“ и „Награда на публиката“. Наградата за кинематография „Борис Николов” почита живота и творчеството на Борис Николов - режисьор и възпитаник на Езиковата гимназия „Алеко Константинов” в Правец.


Филмовият фестивал в Правец включва съдии от цял ​​свят, сред които съдии от България, Германия, САЩ, Канада и Франция и други.


Фестивалът се организира от Шона Рикетц - бивш учител-асистент по английски език от комисия Фулбрайт, България, и Стефка Атанасова - старши учител по английски език в ПГПЧЕ „Алеко Константинов“, Правец.


Желанието на основателката на фестивала е Правец да остане столица на ежегоден филмов фестивал на късометражното кино на английски език за ученици от цялата страна. Тя вярва, че Холивуд не е единственото място за кинорежисура. Мотото на Pravets Film Festival е, „Преоткрий себе си чрез филма!“.