Предизборната среща на Коалиция БСП за България се състоя на 4 юни в зала “Ботевград“. В словото си пред присъстващите председателят на Общинския съвет на БСП  Николина Цолова каза: След една година и два месеца социалистите отново излизаме на предизборна битка за доверието на избирателите със слогана. “За достойна България в мирна Европа“. Защото нашите деца заслужават достойно детство и нашите родители – достойни старини. Наши основни приоритети са: Грижата за хората; Защитата на общественото благо; Постигане на справедлив и устойчив мир в Украйна, на Балканите и в Европа. Нашата родина заслужава достойно бъдеще, така, както е имала достойно минало с достойни владетели и борци за свобода. Нашата хилядолетна история задължава да се борим за националния интерес и на 9 юни 2024 год. с №24 в бюлетината да посочим правилния път и променим посоката на управление на държавата.“.


Николина Цолова призова присъстващите да гласуват за БСП, като по този начин ще кажат: "Не на ниските доходи и пенсии; Не на предоставянето на оръжия и войски за войната в Украйна; Не на зелената сделка; Не на унищожаването на АЕЦ “Белене“.


“И на тези избори Българската социалистическа партия стъпва на обещаните и изпълнени ангажименти към българския народ. Само за период от седем месеца, когато БСП беше част от управлението, гражданите усетиха социалната грижа за тях – безплатни детски градини и учебници до 12 клас; повишение на пенсиите средно с 30%, данъчни облекчения за всички млади семейства с деца и други. На тези избори обещаваме отново да се борим с демографската криза, като наложим нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години; безплатни лекарства за всички деца до 14 години и за хората над 75 години, преизчисляване на всички пенсии, намаляване на ДДС върху лекарствата и медицинските изделия с 9 %, както и още много други социални мерки“, каза още тя и посочи, че БСП има подготвени кадри и не залага на експерименти със завършили Харвард, “които днес заявяват променя, а утре правят подмяна на  обещанията си към българския народ.“.


Председателят на ОбС на БСП в Ботевград представи листата на Коалицията за Софийска област, като подчерта, че тя е съставена от 16 доказали се професионалисти, всеки в своята област, и изявени личности. 


От кандидатите за народни представите в листата на Коалиция БСП за България присъстваха Иван Ченчев /водач/, домакинът на предизборното събитие Борис Дренов - /на второ място/, Стамен Македонски, Васил Василев от Етрополе и Лъчезара Николова от Своге.


Най-напред към избирателите се обърна Борис Дренов. “Тези, които обещават стабилност, следва да отговарят на въпроса: каква е тази стабилност, която предлагат? Повече от 15 години ние стабилно се намираме на опашката в Европа по доходи. Повече от 15 години стабилно стоим на опашката по това да живеем достойно. Обещават промяна, каква е тази промяна? Вече пачките и кюлчетата по чекмеджетата ги носят пудели, вече борбата с корупцията по всички етажи на властта се превърна в пряк диалог с тези, които организират наркотрафика и трафика на хора, това което обещаха като изчегъртване, се превърна в изпиране. И каква беше най-голямата промяна за всички нас – това да променят Конституцията. Аз бих нарекъл тази промяна най-уродливият вариант. Дори тези, които я предложиха, се срамуват. Въпреки това, за тези две години, независимо дали е била част от управлението, или в опозиция, БСП е работила за гражданите. Борис Дренов припомни приноса на партията за: увеличаване на пенсиите с 30%, данъчни облекчения, безплатни детски градини, подпомагане на хората в неравностойно положение, за които се грижат лични асистенти. “БСП успя, поне с година да отсрочи преминаването към така наречения свободен пазар за избор на доставчик на ел. енергия. БСП е единствената партия, която се опита да внесе решение в парламента, според което български войници да не участват във войната в Украйна. Предложението на проекта обаче не беше внесено за гласуване в дневния ред“, каза още кандидатът за народен представител от Ботевград.  


Пред избирателите той пое ангажимент да работи за подобряване на качеството на живота на хората. “А това е образование, здравеопазване, сигурност, това е достоен живот“, заяви той. 


Борис Дренов каза още, че не се чувства евроатлантик, а е човек, който защитава българските интереси, интересите на българското семейство, семейните традиции, семейния морал. “Такъв ще бъда, ако ми гласувате доверие да ви  представлявам в Народното събрание на Република България“, категоричен бе той. 


С аплодисменти бе посрещат и водачът на листата Иван Ченчев. “Гордея се с моята парламентарна група и с колегите, които не се поддадоха на натиск, които не участваха в нито един запис, няма ги до нито една пачка, до нито едно чекмедже. Това е красноречиво какво направи БСП – удържа на натиска, на заплахите, удържа на мръсотията в българската политика, изобщо в политиката. За да каже с ясен глас, че няма да се примири с това едни хора да договарят властови позиции, да се пазарят за постове, да разпределят митници, лаборатории по границата, да се карат на кого да бъде главният прокурор, той трябва да е на България, а не на Делян Пеевски и на Борисов“, каза кандидатът за депутат.


“Тези, които сме се захванали с политика, трябва да знаем, че не билбордовете ще ни спечелят обичта на хората, а работата. И тези, които кичат билбордовете, особено новите, тръгнали да взимат вашето доверие, незнайно с какви пари, по-скоро знайно, защото всеки, тръгнал да иска доверие, трябва да се отчита, да доказва откъде идват тези пари. За съжаление се оказва така, че тези, които генерират парите в България, включително и на тези избори и след тях, ще продължават да го правят. И вижте парадокс – всички, които направиха тази сглобка, повишават резултата си, поне така показват социологическите агенции. Излиза, че тези, които се договарят за власт и за пари, и са снимани с чекмеджетата и с пуделите, увеличават своя резултат, а тези, които направиха безплатни детските градини, направиха учебниците безплатни, свалят своя резултат. По отношение на Борисов – 12 години управлява, три пъти е премиер, а сме първи по смъртност в Европа. Ние сме първи по бедност, първи по заболеваемост, първи по корупция, а този човек печели избори?! Нима е възможно и как е възможно?!?“, продължи Иван Ченчев и обръщайки се отново към съмишлениците на партията, той допълни: “Вие осъзнавате, че всъщност не тези, които се договарят за властта и парите, ще ви оправят, те ще оправят себе си, битката е за техните кожи. Искам ясно да се знае, че всеки, който се примири и си остане вкъщи в деня на изборите – 9 юни, ще носи отговорност така, както и ние носим. Всеки носи отговорност за близките и семейството си. Хора, гласувайте, за да си спасим държавата, гласувайте за това национален приоритет да е образованието, а не пачките от по 500 евро, национален приоритет да е здравеопазването, както е записано в Конституцията, че трябва да е безплатно, а не за създаването на поредната частна болница за сметка на държавна детска болница!“.   


Листата на Коалиция “БСП за България“ е под номер 24 в бюлетината. 


Купуването и продаването на гласове е престъпление!