На 5 юни учениците от VIII „б“ и IX „б“ клас при ПГТМ „Христо Ботев“ – Ботевград, посетиха Исторически музей - Ботевград. Директорът на музея - Рени Лазарова, запозна учениците с постоянната музейна експозиция. Учениците бяха изготвили презентация на тема „Материалната и духовната култура на Врачанския район“, която показаха. Последва беседа от Надя Йошовска на тема „Празничен календар на Орхание“.


Инициативата е част от дейностите по проект на Министерството на образованието и науката - „България - образователни маршрути“, Модул 2 „Културните и научните институции като образователна среда“ с ръководители Иван Иванов и Мая Върбанова - учители по история и цивилизации.


На събитието присъстваха: Мирослав Братоев - старши експерт „Обществени науки, гражданско образование и религия“ в РУО - Софийска регион, Ваня Иванова - заместник-директор по учебната дейност, както и баби на учениците от VIII „б“ клас, наследници на стари орханийски родове.


В навечерието на патронния празник на училището - 2 юни, учениците от VIII „б“ клас, специалност „Компютърна техника и технологии“ посетиха къщa-музей „Баба Илийца“ в село Челопек и връх Околчица, където се поклониха пред подвига на Христо Ботев и загиналите в борбата за свободата на българския народ.