11-годишната Огняна Илиева от Враца е сред тазгодишните лауреати на Национален литературен конкурс Стамен Панчев. За последните 18 месеца тя е завоювала повече от 15 призови места в национални и международни литературни надпревари. 


Още 9-годишна, Огняна става част от литературен клуб “Иноватори в действие“ към Младежкия дом във Враца, където и днес тя усъвършенства своите писателски умения под ръководството на Горица Маджарска. Млад и вдъхновяващ учител, професионалист, за когото може да се каже, че е отдаден напълно на работата си с децата. Затова говорят успехите на възпитаниците на г-жа Маджарска. А един от най-забележителните е, че Огняна вече е автор на книга с приказки и стихове. “Ще ти разкажа“ – така е озаглавена първата книга на 11-годишното момиче. Героите, за които разказва, са добри, любопитни, храбри, винаги готови да помогнат, каквато е самата Оги. “От света на детското й въображение оживяват върху листа еднорози и русалки, хората са приятели на животните и на цялата природа“, се казва в предговора към книгата, написан от Горица Маджарска. 


Детската книжка “Ще ти разкажа“ беше официално представена в една от просторните зали на Младежкия дом във Враца пред много гости от различни образователни институции, Община Враца, съученици, приятели и близки на Огняна, издателят на книгата и други. Премиерата се превърна в истински празник за всички присъстващи. Младата авторка беше представена чрез интервю, откъси от нейните стихове и приказки бяха визуализирани, проведе се и игра с публиката, като предимство да отговарят на въпросите, свързани с книгата, имаха подрастващите. Проявеният интерес и тяхната съсредоточеност бяха възнаградени – всеки, дал верен отговор, получи подарък – екземпляр от книгата.


Покана да присъстват на церемонията по представянето на детската книга беше отправена и към организаторите на Национален литературен конкурс “Стамен Панчев“ - Ботевград. Тя бе уважена от председателя на Сдружение  “Орханиец“ – адв. Мария Накова. В края на премиерата бе предоставена думата на адв. Накова, която поднесе цветя и поздравителен адрес на младата авторка. 


“Макар и от малките на възраст лауреати на Десетия юбилеен национален литературен конкурс “Стамен Панчев“ – Ботевград, Вие сте човек с богата душа, прекрасен талант и безкрайно въображение. Приемете нашите сърдечни пожелания за творчески успехи и удовлетвореност от тях, както и за още много нови книги, които да станат световни бестселъри! Продължавайте все така огнено да вървите по пътя на твореца, защото с перото си носите светлина и обогатяване! До нови срещи в Ботевград!“, се казва в част от поздравителния адрес до Огняна Илиева. 


Думите на председателя на Сдружението, че в тазгодишното издание на литературния конкурс “Стамен Панчев“ най-голям е бил броят на участниците от Враца, както и че трима ученици от града са заели призови места, бяха посрещнати с радостни възгласи и аплодисменти. Тя изрази надежда, че и през следващата година пишещите деца от град Враца ще участват и ще постигнат успехи в литературната надпревара на името на изтъкнатия ботевградски поет и общественик.