Днес на връх „Соколовец“ над с. Бойковец, община Етрополе се проведе първият народен събор „Хайдушка песен”. Високо в балкана се събраха много хора, любители на музикалното и певческото изкуство и на красивата природа на този край. Официални гости на събитието бяха кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, кметския наместник на с. Бойковец Таня Георгиева, Галя Дикова, директор на Исторически музей Етрополе, народният представител Марин Маринов, общински съветници и служители на общинска администрация. 


Най-напред бе отслужена от отец Огнян традиционната панихида пред  паметника на загинал неизвестен боец от Ботевата и със скланяне на глави в минута мълчание бе почетена паметта на героя. Венци и цветя поднесоха кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, Марин Маринов и представителите на Организационния комитет на събора в лицето на Лилко Георгиев – председател на Ловно-рибарска дружинка село Бойковец, Нина Иванова – председател на народно читалище „Григор Гошев“, село Бойковец, Таня Георгиева – кметски наместник на село Бойковец и Любомир Николов – журналист и писател. 


В същинската част на Първият народен събор „Хайдушка песен” участие взеха 11 състави и индивидуални изпълнители от Етрополе, Варна, Сливен, Червен бряг и други градове на страната. Компетентно жури с председател актьора Стойко Пеев и членове д-р Ангел Добрев - член на Съюза на българските композитори, музикантът и композиторът Асен Масларски от БНР и художникът Валери Александров – Валекс – председател на секция „Карикатура” към СБХ оценяваха участниците в три категории: за изпълнение, за сценично поведение и за облекло. 


Водещи на събитието бяха Моника Китанова и Росен Мирчев от БНР.


Приветствия към участници и гости отправи кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, който ги поздрави за добрата организация и им пожела да превърнат този красив събор в традиция.


„От Соколовец да видиш планините Витоша и Рила, могат да го направят само етрополци! Популяризирайте дейността си и превърнете „Хайдушка песен” в традиция“, заяви още той.


Преди музикалните изпълнения гостите чуха поетичен рецитал посветен на Христо Ботев и четниците от деца от село Бойковец, ученици в СУ „Христо Ясенов“,  с ръководител Марина Генова. Първа в певческия конкурс се представи Мъжката вокална група „Ветерани“ с ръководител Илия Радев при НЧ „Тодор Пеев-1871“, гр. Етрополе. Други местни представители  бяха Женската вокална група „Димана“ с ръководител Николета Христова, Кристина Иванова и Веселин Павлов.


„Трудно е да се оценяват равностойни изпълнители, но такава ни е работата“, заяви председателят на журито Стойко Пеев, който връчи наградите на победителите – купи, грамоти и парична награда. Безапелационен победител в категорията за изпълнители стана младата изпълнителка от Варна Теодора Славова. На второ място след нея се наредиха  Женската вокална група „Димана“ от Етрополе и Бисер Борисов от с. Горник, общ. Червен бряг. Две трети места бяха присъдени на етрополци - Мъжката вокална група „Ветерани“ и Веселин Павлов.


Първа на града  за оркестър бе присъдена на единствения участник в тази категория оркестър „Тракийски извор“, който добре се погрижи за настроението на всички и извън конкурсната програма. Първа награда за народна носия отиде при Кристина Иванова, а на второ място е Илия Радев. За сценично поведение на първо място бе класиран Томас Цакирис от Варна, а втори се наредиха дует „Славейче“  от с. Горник.


Организационния комитет връчи отличия и на хората, без чиято щедрост това събитие нямаше да се случи. Хрисувула за особен принос в организацията на събора получиха кметът инж. Владимир Александров, Марин Маринов, изпълнителният директор на „Елаците-Мед“ инж. Драгомир Драганов, изпълнителният директор на „Етропал“ АД Любомир Колчев. 


„Аз съм изключително радостен, че тук се популяризира българщината. Благодаря на организаторите, че успяха да се справят в това доста трудно време и то единствено в интерес на хората от общината и за тяхното благоденствие“, заяви още кметът инж. Владимир Александров.


Всички си пожелаха догодина това събитие да се проведе отново в още по-голям мащаб.