Градушката е нанесла огромни щети по реколтата в Ботевградско. Пораженията са между 80 и 100 процента, това съобщи Данчо Арбов – председател на земеделска кооперация “Единство“. Унищожени са хиляди декари, засадени с царевица и слънчоглед. Времето не позволява рекултивиране и засаждането на втора култура. Проблем е и поливането. Отдавна са унищожени почти всички поливни системи в нашия район. Това каза още той. 


“Системата за оценяване на щетите е тромава. Подават се заявления до местната и областната служба “Земеделие“. Те идват и оценяват. Ако щетите са сто процента, те подлежат на компенсация. Ако са по-малко – 90-80%, не се компенсират. Методиката е такава. След оценката на 100-процентова загуба се дава срок от седeм дни за рекултивиране на почвата. Извършва се нова проверка, за да се види, че почвата е обработена. Тогава, евентуално, се внася предложение за обезщетение, но в този фонд пари няма и вероятно няма и да има. Подадох тези заявления, за да има протокол с оценка на щетите, тъй като ще има рентни плащания, които ще бъдат съобразени с тази загуба“, обясни председателят на земеделска кооперация “Единство“. 


“Реколтата от царевица и слънчоглед е унищожена тотално. Пшеницата като маса стои, но като започне жътвата ще стане ясно какъв е процентът на загубата. Жътвата ще започне в началото на другия месец, поне на това, което е останало“, допълни Данчо Арбов. Той съобщи още, че вчера е започнала жътвата на ечемик в нашия район, като загубите са между 40 и 50 на сто. 


В понеделник се състояла среща на земеделските стопани от община Ботевград. “Целта на срещата беше да се обединим. Когато исканията се поставят от повече хора, шансът да се обърне внимание е по-голям. Годината наистина е много тежка, ще рефлектира върху всички ни. Рентните плащания със сигурност ще бъдат коригиране, въпрос на оцеляване е“, каза в заключение председателят на земеделска кооперация “Единство“ в Ботевград. 


По негови думи на територията на община Ботевград не може да има площадка за изстрелване на рекети срещу градоносните облаци. Причината е близостта на летище София. 


Днес от Министерството на земеделието и храните съобщиха, че е възложен пълен анализ за максимално разширяване на обхвата на градозащита на територията на страната.