Измина повече от половин година от наводнения, които причиниха щети в няколко населени места в Ботевградска община. Още в края на юни 2023 год. общинската администрация подготви и внесе необходимите документи и заявления в Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет, но все още няма решение за отпускане на средства за предотвратяване на последствията, както и за превантивни дейности.  


“Интересът на държавата приключи много бързо, малко след като внесохме исканията. Финансовият ресурс по линия на бедствия и аварии бе насочен към покриване на щетите от наводненията по Южното Черноморие. Многократно сме отправяли запитвания, но нямаме отговор. Може би проблемът е, че много малко заседания провежда Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане. На мен ми е известно само за едно през последната половин година, това е неофициална информация, разбира се. Но конкретно за нашата община, а и за други населени места в района, имам комуникация с колегите, не са отпускани средства“, коментира кметът Иван Гавалюгов по време на днешния брифинг с местните медии. 


Междувременно Общината Ботевград е възложила на фирма, изпълняваща проектни дейности, да проектира корекция на река Новаченка, ремонт на корекцията на река Чешковица във Врачеш и отвеждане на скатните води над вилна зона Зелин. Трите проекта ще бъдат готови в рамките на този месец. Това съобщи още кметът Гавалюгов.“Водите от скатовете, южно от вилна зона Зелин, преминават под магистралата в едни големи тръби и влизат в смесената канализация. Тъй като тя не може да ги поеме, при обилни дъждове тези води се изливат в ЖК “Васил Левски“, обясни той. –Самостоятелно, независимо от неосигуреното финансиране, действаме със собствени средства. Предстои и почистване на река Осеница във Врачеш. Имам уверение от фирмата, на която беше възложено през миналата година, че ще почисти реката в обхвата на селото, като почистването ще започне след 20 април. Оглеждаме варианти, по които да не допускаме наводняване на имотите около до входа на Врачеш, което беше в резултат на скатните води от южната част на селото“, съобщи Иван Гавалюгов.