През 2017 год. при трагичен инцидент в тунел “Ечемишка“ на АМ “Хемус“ загина 64-годишна жена. Осветително тяло пада върху колата, в която тя е била пътник, и я убива на място. В продължение на осем години делото за смъртта на жената не може да влезе в съда. В интервю за “24 часа“ окръжният прокурор Наталия Николова посочва причините за забавянето. 


“Делото за трагедията в тунел “Ечемишка“ е едно от трудните, по които сме работили в окръжна прокуратура през последните години. То бе внесено в Софийски окръжен съд на 12 декември 2023 год. Разпоредителното заседание беше насрочено за 4 април 2024 год. Но по делото са встъпили двама нови адвокати, които са поискали да се запознаят с материалите. Съдът е уважил искането им и пренасочил разпоредителното заседание на 6 юни 2024 год., когато беше и първото заседание“, обяснява прокурор Николова. 


На въпроса, защо се проточи разследването, тя отговаря: “Наистина измина доста дълъг период. Но причините за това са комплекси, имаше обективни фактори. Със започването на разследването, тъй като то е сложно от правна и фактическа страна, се наложи събирането на голям обем доказателства. Назначени и изготвени бяха множество експертизи: комплексна автотехническа, инженерна и трудово-технологична. 


Разпитани бяха над 30 свидетели. Наложи се да бъдат изискани много документи. Самото досъдебно производство е над 100 тома, като документация беше поискана от Министерството на регионалното развитие и благоустройството, “Автомагистрали“ АД, Института по металознание и други институции. Срещнахме трудности при намиране на част от документите, които са отпреди много години. В крайна сметка ги открихме на ГУП /Главно управление на пътищата, както се е казвала АПИ в края на 80-те години на миналия век – б. р./ в Елин Пелин, което ни отне повече от месец. 


Самият тунел е пуснат в експлоатация на 25 декември 1984 год. При назначаването на експертизите – в комплексната участват 7 вещи лица, всички те поискаха документацията по строителството и по пускането на тунела. Държаха да проследят цялата работа на съоръжението – от пускането му до инцидента. Първо събрахме документацията, след което назначихме експертизите.“.


По думи на прокурор Николова събирането на документация отнема две години. “На третата година дойде пандемията, което също много ни затрудни, забави ни с повече от година. Първо, защото държавата беше блокирана, а и защото последователно от коронавирус се разболяха колеги, ангажирани с делото , и следователи, и прокурори. Това блокира извършването на действия по разследването. Последва боледуване на защитници и адвокатите на подсъдимите. Предявяването на материалите продължи повече от година. Наказателният процес е доста формален, но ние сме длъжни да го изпълняваме какъвто е.


Предявяване означава запознаване със събраните материали по разследването. Когато някоя от страните поиска събиране на нови доказателства и наблюдаващите прокурори преценят, че са относими към разследването, ги допуска. Така отново се връщаме във фаза на събиране но доказателства. След това е необходимо отново на всички да бъде предявено разследването. Адвокатите също изискаха доста време за запознаване с материалите, все пак делото е над 100 тома и е от правна и фактическа сложност. Не е дело с разпит на двама свидетели и една експертиза, което да се прочете за половин час. Понякога са необходими дни на ред за запознаване, а графикът се запознава с ангажиментите на адвокатите.“.


“При събирането на доказателствата е установено, че УС на АПИ не е уведомен, че има проблем в “Ечемишка“. Обвиняемите в началото са бяха шестима, сега са трима. Единият е директор на дирекция “Поддържане на пътната инфраструктура“, другият е началник на отдел “Основен ремонт и поддържане“ в дирекцията, а третият е старши експерт в отдел “Основен ремонт“, уточнява прокурор Наталия Николова. 


По нейни думи, от периода на пускане на тунела в експлоатация през 1985 год. са били правени огледи през 2015 и 2016 год. “В доклада от 2016 год. експертите са давали препоръки за подновяване на антикорозионната защита, но нито веднъж това не е било изпълнено. Трябвало е да започнат ремонт, защото в доклада се обяснява, че съоръжението е в много лошо състояние и е силно корозирало, трябвало е да бъде поправено. Проблемът в случая не е самото осветление, а металната конструкция, която се е разяла и е паднала“, пояснява окръжният прокурор. 


Докато се чака наказателното дело, гражданското, по което АПИ е осъдена да плати близо 500 хил.лв. на близките на загиналата Елена Михайлова, приключва през ноември миналата година. Попитана дали могат за улеснение материали от него, Наталия Николова заявява: “Не. Наказателното производство изисква доказване на вина на конкретен човек, който с действие или бездействие е причинил крайния резултат. Докато в гражданското правораздаване отговорността е деликатна. В конкретния случай е насочена към АПИ, защото отговоря за служителите си. Ако ние трябва да докажем виновно поведение, в гражданското правораздаване отсрещната страна доказва, че не е виновна. Тежестта на доказване е различна. Не можем да ползваме материалите, още повече че целият доказателствен материал, събран от нас, е предоставен по гражданското дело.“.


Освен за делото “Ечемишка“ прокурор Наталия Николова отговаря на въпроси, свързани и с делото за катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души. То също се наблюдава от Софийска окръжна прокуратура. Повече подробности може да прочетете ТУК.