Общинския съвет – Етрополе одобри предложенията на кмета инж. Владимир Александров за паметник на Васил Левски в цял ръст и за 20-метров пилон с българския трибагреник


На 25 юни се проведе 10-то редовно заседание на Общински съвет Етрополе. На него присъстваха 15 общински съветници.


Общинските съветници единодушно одобриха предложената от кмета инж. Владимир Александров схема за разполагане на Паметник в цял ръст на Васил Левски с подписа на Апостола на свободата на мястото, където се намира Морената с паметната плоча. Височината на цялата композиция на паметника ще е 3 м, а прилежащият ландшафтен проект включва нова гранитна настилка и ново решение за парково озеленяване. Творческият екип включва скулптура арх. Красимир Ангелов и арх. Станислав Константинов. Към предложението на кмета бяха приложени предложенията на Евгения Христова - общественик, Десислава Найденова - директор на ПГ „Тодор Пеев“, Григор Генчев – Управител на РК „Традиция“, придружени от подписи на граждани от Етрополе, писмо от Росица Иванова – н-к отдел „Хуманитарни и социални дейности“, протокол от проведеното на 17 май 2024 г. обществено обсъждане на идейния проект за вида и мястото на паметника на Васил Левски.


Подкрепена бе и другата родолюбива инициатива на кмета инж. Владимир Александров да бъде издигнат Пилон с трикольора на република България с височина 20 м на емблематичното за Етрополе място „Братската могила“. Предлага се цялостна концепция за облагородяване на парковата среда с нови съоръжения, ново осветление по целия път дотам и ново озеленяване.


Приети бяха годишните финансови отчети за 2023 г. на общинските дружества „МИР-И“ ЕООД и „Медицински център I Етрополе“ ЕООД.  Във връзка с писмо на Председателя на Софийски окръжен съд Общинския съвет гласува откриване на процедура за определяне на трима съдебни заседатели за Софийски окръжен съд. За целта се създава комисия в състав: Кристина Савова-Димитрова, председател, и членове - Николай Иванов и Спасимир Божков. Комисията ще има задачата да извърши проверка на документите на кандидатите за съдебни заседатели за Софийския окръжен съд и да изготви доклад и списък на допуснатите кандидати. Едно от изискванията е най-малко 10% от лицата, които се включват в списъка, трябва да са с квалификация в областта на педагогиката, психологията и социалните дейности.


С 15 гласа „за“ Марияна Петрова Николова-Димитрова, началник отдел „Териториално и селищно устройство и кадастър“, бе определена за представител на Община Етрополе в редовно заседание на Общото събрание на Асоциацията по ВиК на обособена територия, обслужвана от „Водоснабдяване и канализация“ ЕООД – София.


Общинският съвет – Етрополе прие предложението на кмета инж. Владимир Александров Община Етрополе да кандидатства в партньорство с общините Правец и Ботевград за подаване на общо проектно предложение „Играждане на компостираща инсталация за нуждите на РСУО – Ботевград по процедура  BG16FFPR002-2.003 „Мерки за изграждане, разширяване и/или надграждане на общински/регионални системи за разделно събиране и рециклиране на биоразградими отпадъци по приоритет 2 „Отпадъци“ на ПОС 2021-2027 г. с водещ партньор Община Ботевград, която да подаде проектно предложение от името на всички кандидатстващи общини и да отговаря за неговото управление, съгласно разпределението на задачите между партньорите в споразумението за партньорство. Общински съвет - Етрополе даде съгласие кметът на Община Етрополе да подпише Споразумение за партньорство между всички общини, включени в РСУО – Ботевград, с което се определят задачите и финансовите отговорности на всеки един от партньорите. Съфинансирането от страна на Община Етрополе ще бъде в размер на минимум 20% от общия размер на допустимите разходи на общината, определен съгласно дяловото участие на партньорите. Изградената със средствата на проекта инфраструктура ще остане общинска собственост. Инсталацията за компостиране ще е съсобственост на всички общини-партньори съгласно дяловото участие на всяка от тях. За Община Етрополе това са 22,85%. Финансовите ресурси, необходими за изпълнението на проекта, ще бъдат осигурени от бюджета на Община Етрополе, безлихвен заем от ПУДОС (Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда), кредит от фонд ФЛАГ, такса битови отпадъци, от отчисления по чл. 20 от Наредба N7 от 19,12. 2013 г., свързана с депонирането на отпадъци.


Пълен запис на 10-то редовно заседание на Общински съвет Етрополе може да гледате на следния линк:  https://www.youtube.com/watch?v=eiu1lEUDP-I