Всяка година на Петровден жителите и гостите на Етрополе честват празника на града. Традицията да се празнува именно тогава е от 12-ти юли 1927 г. На тази дата – по стар стил Петровден, в тържествена обстановка и в присъствието на цар Борис III е открит паметника на загиналите във войните етрополци 1868-1918 г.


Тази година празникът на града бе истински подарък за етрополци и гости. Дните от 27-29 юни бяха наситени със стойностни и разнообразни изяви на местни и гостуващи творци.


На самия Петровден – 29 юни както повелява православната традиция бе отслужена сутрешна Тържествена света литургия за здравето и благоденствието на Етрополе и неговите жители, на която присъстваха кмета на Община Етрополе инж. Владимир Александров, председателят на ОбС-Етрополе Боряна Керемидска, служители на общинска администрация и стотици граждани.  Специално за празника в града гастролира „Лятно театро“, което забавлява най-малките етрополчета и техните гости с тричасова програма на открито. Тя включваше „Лятна игротека“, куклено-театрален спектакъл „Повече от магия“, Арт-работилница „Шарена черга“, интерактивна изложба „Дигитално мастило“ и атрактивно шоу със сапунени мехури „Балон като слон“.


В 18.00 ч. в Исторически музей Етрополе бе открита гостуваща изложба  „Сливово-ракиени истории“ на Музей на художествените занаяти и приложните изкуства – гр. Троян. Събитието уважиха кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров, председателя на Общински съвет-Етрополе Боряна Керемидска, зам.-кметът Ивайло Георгиев, народният представител Марин Маринов, общински съветници, служители на Общинска администрация, граждани. Приятна изненада бе участието на Вокална група „Оренда“ при НЧ „Тодор Пеев-1871“ с ръководител Петя Цекова.


Експозицията е многопластова и представя съдове за изваряване, консумация и съхранение на ракия от фондовете на Музея, произведения на занаятите грънчарство, бъкличарство и медникарство. Посетителите имат възможност да  се запознаят с интересни форми, някои от които вече не се използват – котленици, тегленици, калаени и дървени павури, жабки и бърдуци. В таблата e обхванато отглеждането на различни сортове сини сливи, брането и преработката им за ракия и други производи, като сладка, мармалади, маджуни, пестил и за сушене. Сред архивните снимки се виждат такива от ученически бригади, сливови градини, бакърджийски работилници, от създаването и честването на сливовия празник, от историята на Винпром и въобще от всичко, което свързва троянския край със сливата и ракията.


Изпълненията на Етрополската духова музика привлякоха хората на площада, където в 19.00 ч. се проведе възпоменателно тържество пред Паметника на загиналите във войните /1868-1918 г./ етрополци. Панихидата отслужи отец Огнян Георгиев. Венци на признателност пред паметника поднесоха кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров и Боряна Керемидска, председател на Общински съвет-Етрополе. Поднесени бяха венци и цветя от Марин Маринов, народен представител от ПП ГЕРБ, от Румен Гунински, кмет на Община Правец, от Общинския съвет на БСП и групата общински съветници от БСП, от Местна коалиция Етрополе, от ПП ГЕРБ-Етрополе, от ПП „Продължаваме промяната-Етрополе, от ПП „Възраждане“ – Етрополе, от ПГ „Тодор Пеев“, ОУ „Христо Ботев“-Етрополе, СУ „Христо Ясенов“, ОУ „Христо Ботев“-с. Лопян, Исторически музей-Етрополе, НЧ „Тодор Пеев-1871“, Геотехмин ООД, Елаците-Мед АД, „Болеро“, РПК-Етрополе, Регионален клон „Традиция“-Етрополе, Сдружение „Клуб на миньора и минното дело при Елаците-Мед Етрополе“, Сдружение „Спорт и здраве“ – Етрополе, граждани.


Официални гости на празника бяха заместник-областният управител Цанко Цаков, кметът на Община Ботевград Иван Гавалюгов, Нешка Робева, представители на бизнеса и журналисти от различни медии.


В приветственото си слово кметът на Община Етрополе инж. Владимир Александров честити празника на съгражданите си с думите:


„Горд съм, че хилядолетия наред етрополци успяват да съхранят традициите, историята и българщината!


Признателен съм и че всички вие съумявате да запазите непобедимия си и непреклонен дух, единни да се борите за справедливост като предците ни и помагате заедно да изградим едно по-добро бъдеще за нашите деца като превърнем Етрополе в красиво и привлекателно място за живеене!


Благодарение на всички вас, настъпи една нова епоха – епоха, в която делата са важни, а не думите! Епоха, в която само ако сме обединени, търпеливи и непреклонни ще осъществим общата ни мечта – да бъдем европейски град, предоставящ много възможности за реализация за младото поколение, разнообразни забавления за децата и спокойни старини за нашите родители!“


Заместник-областният управител Цанко Цаков също поздрави гражданите и гостите на Етрополе по случай празника на града и отправи послание: „С едното око да гледате назад в миналото и да имате пиетет към него, защото то е достойно. С другото око да гледате към бъдещето си и да го изградите заедно. През това време краката ви да бъдат здраво стъпили на земята в настоящето.“


Водещата Вероника Димитрова прочете поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев. Поздравителни адреси бяха изпратили народни представители, кметове на общини и хора от бизнеса.


След официалната част последва един изумителен концерт „Крис и приятели“. В основата на впечатляващата продукция е незрящият талант от Етрополе  Кристиян Григоров, пример за висок дух и вдъхновител на цяла България с успешните си участия в големи телевизионни формати и социалнозначими събития. Крис отново събира на една сцена свои приятели и колеги, с които се е срещал през годините. На откритата сцена  пяха и свириха на живо музиканти от различни жанрове като "Ева квартет", дует "Белева/Миланов", Любена Нинова, Илия Ангелов, Орлин Павлов, Нено Илиев. По традиция в концерта се включиха и талантливи хора с увреждания: незрящите Ваня Димитрова и Моника Методиева и групата за синхронно пеене "Жестим", съставена от хора с увреден слух. Не липсваха и изненади, подготвени от Крис, който бе и водещ на събитието. Етрополци бяха щастливи да приветстват на родна сцена талантливата си съгражданка Тодорка Стефанова.


Пъстроцветни фойерверки озариха небето на града в нощта на Петровден за радост на всички присъстващи.


В дните около празника Луна парк с атракциони предлагаше развлечения на площадчето пред спортната зала. По традиция не липсваха и скарите с вкусна храна и напитки, които се радваха на интереса на многобройните гости на празника.


Текст и снимки:  Общината