Софийската фирма “ГИР Консултинг“ ЕООД има намерение да изгражда ветроенергиен парк в землището на село Врачеш. В началото на миналия месец дружеството е внесено заявление в общинската администрация за одобряване на задания за проектиране на специализиран подробен план и на подробен устройствен план-парцеларен план за части от девет имота по кадастралната карта на село Врачеш. Имотите, за части от които се иска промяна на предназначението, попадат в горски територии – държавна собственост.  


Към заявлението са приложени необходимите документи, сред които са мотивирани предложения за изграждане на ветроенергиен парк “Ботевград“. В тях се посочва: “Във връзка със значителното изменение на социално-икономическите условия в сферата на енергетиката и общата политика на ЕС и Република България за декарбонизация на енергийния сектор и изграждане на енергийни мощности от възобновяеми източници се предлага изграждането на ветрогенераторен парк в съответствие и с Националната стратегия за устойчиво енергийно развитие на Република България с хоризонт 2050 год. По този начин се създава възможност за добиване на значителна по мощност чиста електроенергия, без вредни емисии и технологични отпадъци и диверсифициране на икономическия профил на общината чрез допълване и развитие на мощности за добив на електроенергия от ВЕИ.“.


Общата площ на предвидените площадки за застрояване е 47 040 кв.м и 10 000 кв.м за повишаваща подстанция. 


Планираната територия се намира в южните райони на община Ботевград и западно от дълбоката долина на река Бебреш се заемат от северната част на планината Мургаш, която на северозапад, чрез висока седловина, се свързва с Голема планина. Нейният първенец връх Мургаш /1 687 м/ е най-високата точка на община Ботевград и е разположен на границата на със София област. 


До обектите на ветроенергиен парк “Ботевград“ е необходимо да се изгради транспортен достъп, като се проектират и изградят горски автомобилни пътища в съответствие с изискванията на Закона за горите, се посочва в заданието за изработване на подробен устройствен план-парцеларен план. 


Инвестиционното намерение за изгражда на ветроенергиен парк в землището на село Врачеш стана ясно на редовното заседание на Общинския съвет, което се проведе на 27 юни. В дневния ред бе включена докладна, в която се предлагаше местният парламент да одобри задание за специализиран подробен устройствен план и на задание за подробен устройствен план-парцаларен план за части от поземлените имоти по кадастралната карта на село Врачеш, върху които се предвижда изграждането на ветроенергиен парк.


Тази докладна ще даде повод да се свика комисията от експерти от съответните министерства, които да направят преценка за допустимостта на едно такова инвестиционно намерение. Ако те дадат положително становище, тогава ще стартират процедури по изготвяне на екологични оценки, оценка за въздействие върху околната среда, които се съгласува с Министерството на околната среда и водите. В този процес се осъществяват и обществените обсъждания, в които могат да участват не само заинтересованите лица, но и всички желаещи. Ако се преминат успешно всички процедури, в Общинския съвет се внася докладна за допускане изработване на подробен устройствен план за изменение на част от въпросните територии. Той също се одобрява от местния парламент. Това разясни по време на обсъждането кметът Иван Гавалюгов, като подчерта, че в целия този процес не може да бъдат пренебрегнати желанието и въпросите на населението, отнасящи се до рисковете, ако има такова, за околната среда – флора и фауна, при реализирането на едно такова инвестиционно намерение. 


След кратки разисквания Общинският съвет прие предложението на съветника Христин Савов за отлагане разглеждането на докладната записка до излизане на становище от страна на експертния съвет по устройство на територията към Община Ботевград.  


“Тази инвестиция е многомилионна. Заслужава си Общинският съвет и обществеността да бъдат запознати в детайли с нея“, заяви Христин Савов.


Началникът на отдел ТСУ Васил Василев потвърди, че ОСЕУТ може да се произнася като съвещателен орган по всякакви преписки.