Пред медиите в Ботевград днес беше представен проект „Светулка“, който обединява общите усилия на Фондация „За доброто“, Община Ботевград и МБАЛ Ботевград, с партньорството на А1, за преобразяване на детското отделение в местната болница. Събитието се състоя на място, в ремонтиращите се в момента помещения. Официални гости на представянето бяха: Борис Борисов – зам.-кмет на Община Ботевград, Стефка Граматикова – секретар на общината, Поли Траянова - Фондация „За доброто“, началникът на детското отделение д-р Стойна Петрова, старшата сестра Златка Димитрова, представители на телекомуникационната компания А1 и верига магазини „Зора“, както и представители на строителната фирма ЛКС ООД.


„Светулка“- така се нарича проектът, който променя обстановката в детските отделения на лечебните заведения в страната, обновява материалната база, осигурявайки модерно оборудване. Той е една от инициативите на фондация „За доброто“, чиято мисия е да наложи висок стандарт за детското здравеопазване и образование. „Преди близо една година Община Ботевград кандидатства по нашия проект „Светулка“. Това е прекрасен пример как се обединяват усилията на държавата, в лицето на общината и лечебното заведение, неправителствена организация, каквото сме ние и бизнеса в лицето на нашия основен дарител – А1. Това е осмото отделение, което ние правим. В случая с ботевградското отделение беше почти невъзможно да не го изберем, защото общината и болницата са направили всичко възможно за основния ремонт. А нашата работа е  най-сладката- да променим отношенията и средата на болнично лечение, закупувайки болничното оборудване и въвеждането на подходящи интериорни решения. Това е и нашата философия – принципалите на болниците да поемат отговорност за сериозните ремонти, а ние да направим украсата и обзавеждането за по-добра функционалност.“ – каза при откриването Поли Траянова от пловдивската фондация "За доброто".


Идеята е обстановката в детското отделение да се доближи максимално до домашния уют.


„За мен е изключително удоволствие от името на кмета на общината – Иван Гавалюгов, от цялото общинско ръководство, както и от името на всички наши съграждани и  на съседните общини, защото МБАЛ – Ботевград обслужва и тях, да Ви благодаря за това, което правите, за усилията, които сте положили да осигурите средства за оборудването на детското ни отделение. Сигурен съм, че децата на нашите общини ще се лекуват в едни прекрасни условия, което ще спомогне за по-бързото им оздравяване.“ – каза в приветствието си Борис Борисов.


След приключването на ремонтните дейности, детското отделение на МБАЛ – Ботевград ще разполага с интензивен център, 7 пациентски стаи с 16 легла, детски кът, както и специализирана стая за инвалиди.